Studiu, realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine, publicat de British Medical Journal și preluat de marile agenții de știri: există riscul trecerii gripei aviare H7N9 de la om la om, însă virusul nu se transmite foarte uşor, iar H7N9 nu este pe punctul de a declanşa o pandemie globală. Este nevoie, însă, de vigilență, iar măsurile profilactice nu trebuie neglijate.
Studiul este focalizat pe un grup de persoane infectate cu virusul H7N9 în estul Chinei, ţara unde a apărut virusul. Din rândul acestora, se crede că un bărbat în vârstă de 60 de ani ar fi transmis virusul gripei aviare H7N9 fiicei sale. Specialiștii apreciază că virusul nu are capacitatea deplină de a se transmite de la om la om, însă nu trebuie lăsată garda jos!
Virusul gripei aviare H7N9 a infectat, până în prezent, peste 130 de persoane în China şi Taiwan, iar o treime dintre acestea au decedat. Mulți dintre cei care au contractat virusul gripei aviare H7N9 au fost prezenți în pieţe unde se vindeau păsări vii, iar primele simptome ale bolii au apărut într-un interval între 7 şi 10 zile.
În cazul celor doi, fiica nu vizitase o asemenea piață, ceea ce a dus la formularea ipotezei că boala i-a fost transmisă de tatăl ei. S-a constatat că tulpinile virusului gripei aviare H7N9, izolate de la cei doi, sunt aproape identice din punct de vedere genetic. Un semn de întrebare a apărut când s-a stabilit că alte persoane, care au intrat în contact cu tatăl și fiica sa, nu s-au îmbolnăvit de gripa aviară H7N9. Din acest motiv, s-a concluzionat că este nevoie de studii suplimentare pentru a stabili cert că virusul gripei aviare H7N9 se poate transmite de la om la om.
Sursa: Agerpres
Foto: Centers for Disease Control and Prevention