Chiar dacă am fi să luăm inflația în calcul, prețurile la ochelari de vedere au sărit în aer în ultimii ani. Sunt justificate sumele pe care le plătim sau nu? Aici discutăm despre acest aspect.
Probabil nu este o surpriză pentru mulți români să afle că unele preturi ochelari de vedere sunt mari. O pereche nouă poate ajunge la câteva mii de lei, iar dacă este necesară încă una din diferite motive, costurile se dublează, sau chiar se triplează, în cazul în care intră în discuție lentilele progresive, care sunt piperate ca preț.
Sunt justificate prețurile? Un mic studiu al dizabilității comune, privirea imperfectă
Aici, am putea spune că părerile sunt împărițite. Pe deoparte, prețurile sunt justificate, în sensul în care plătim pentru avansul tehnologic, ca să beneficiem de ochelari cât mai ușori, cât mai estetici (și de preferat de la un brand anume). Plătim prețuri relativ mari pentru a arăta bine, chiar dacă ochelarii sunt, în realitate, un dispozitiv medical.
Pe de altă parte, prețurile, indiferent cât de mici sau mari, ar putea fi nejustificate. Văzul este atât de important. În zilele noastre, am putea spune că cei care au dificultăți de vedere sunt într-un dezavantaj major: multe informații de astăzi sunt pe bază de video, pe un ecran plat. Astfel, cei care nu văd bine sunt nevoiți să recurgă ori la telefoane vechi, cu butoane, ori cu aplicații pentru accesibilitate, care transformă și traduc ce este scris în format audio.
Cât despre prețuri în sine, acestea fluctuează în funcție de optica medicală, deși prețurile se aseamănă din cauza competiției și dorința de a avea un profit, ca în orice afacere. În această sferă, putem considera că prețurile sunt piperate din cauză că intră în sfera privată medicală, unde totul este automat mai scump din cauză că serviciile sunt, de regulă, la un nivel mai înalt. Deci, cum ar spune românul: “dai un ban, dar măcar iei ceva bun.”
Costul de a duce o viață normală
Cei care nu își permit ochelari sunt puși în fața unei probleme reale. Din fericire, există opțiuni, cum ar fi plata cu carduri de primă didactică la optometrie EXPERTOPTIC, decontarea ochelarilor de către angajator, alături de alte posibilități asemănătoare.
Totuși, problema banilor rămâne: cei care au dificultăți financiare vor fi defavorizați și vor întâmpina dificultăți în această privință. Mai apoi, intră achiziția unei noi perechi de la an la an. Deci, întrebarea la care nu avem răspuns nici azi este: de ce nu intră optometria în asigurarea medicală generală?
Mulți oameni nu lucrează în fața calculatorului sau a unui ecran, deci angajatorul nu este, teoretic, obligat să acopere costurile unei perechi de ochelari. Și totuși, cei care au nevoie de ochelari de vedere și nu au aceste posibilități financiare, ce fac? Ori plătesc din buzunarul propriu, ori se împrumută, ori găsesc alte căi de finanțare diferite. Este o situație destul de dificilă, dar totuși prezentă, despre care nu discutăm destul.
În concluzie, subiectul este mai complex decât ar părea, iar părerile rămân împărțite.
Contact:
Suceava – 0740 952 952
Botoșani Calea Națională – 0744 754 754
Botoșani Carrefour – 0755 538 538
Rădăuți – 0747 750 750
Fălticeni – 0751 341 341
Roman – 0755 589 589
Sursă foto: expertoptic.ro