Cum stai cu sanatatea prostatei? Ce stii despre cancerul de prostata si alte afectiuni ale prostatei? Poti afla raspunsul la aceste intrebari, in mod gratuit, in Saptamana Sanatatii Prostatei.
Saptamana Sanatatii Prostatei va fi marcata la Timisoara in perioada 7 – 11 septebrie 2015.
“Cele doua actiuni de constientizare si depistare precoce a cancerului si hiperplaziei benigne de prostata, derulate de Clinica de Urologie si Asociatia non-profit “Prof. Dr. Petru Dragan” in septembrie 2014 si februarie 2015, au avut un impact semnificativ asupra populatiei. Acest fapt ne-a motivat sa repetam actiunea si in septembrie 2015. Scopul principal este informarea populatiei asupra celor mai frecvente afectiuni ale prostatei, hiperplazia benigna si cancerul de prostata si incurajarea unui comportament proactiv”, anunta prof. dr. Viorel Bucuras, seful Clinicii Urologice Timisoara.
Actiunea se adreseaza barbatilor cu varsta peste 50 de ani, cu simptome de tract urinar, nediagnosticati anterior sau asimptomatici, dar preocupati de sanatatea propriei prostate. In perioada 24 august – 4 septembrie 2015 se vor efectua analizele de PSA. Recoltarea se va face la punctele de lucru ale laboratoarelor Synevo.
Costul analizei va fi acoperit de organizatori, pe baza unor vouchere disponibile la medicii de familie si in cabinetul de urologie al Policlinicii Spitalului Judetean.
Consultatiile se va efectua in cabinetul de urologie al Policlinicii Spitalului Judetean, in perioada 7-11 septebrie 2015, in intervalul orar 12 – 16. Consultatiile vor fi gratuite, iar biletul de trimitere de la medicul de familie este optional.
Cancerul de prostata – factori de risc in aparitia bolii
Cancerul de prostata este considerat in prezent una dintre principalele probleme de sanatate care afecteaza populatia masculina. Boala este responsabila de 9% din decesele prin cancer la barbati. Odata cu inaintarea in varsta a barbatilor se observa o crestere atat a incidentei cat si a mortalitatii prin cancer de prostata.
Factorii de risc in aparitia bolii sunt considerati varsta (incidenta este direct proportionala cu varsta), ereditatea, (incidenta creste cu 3-11 ori la cei cu AHC de CaP) si factori externi (rasa, dieta bogata in grasimi animale, expunere la metale grele).
Introducerea unui test sangvin eficient, antigenul prostatic specific (PSA), a facut posibila diagnosticarea unui numar din ce in ce mai mare de pacienti aflati intr-un stadiu precoce de boala, in care pacientii pot beneficia de un tratament cu potential curativ. De asemenea este acceptat astazi si faptul ca, la acelasi stadiu, CaP poate beneficia de diferite strategii terapeutice, in functie de speranta de viata a pacientului.
Tuseul rectal anormal sau cresterea nivelului PSA pot indica existenta cancerului de prostata. Limita maxima a normalului PSA-ului nu a fost inca determinata dar valori < 2,5-3 ng/ml sunt cel mai des folosite pentru pacientii tineri (recomandare de gradul C). Diagnosticul cancerului de prostata depinde de confirmarea histopatologica (sau citologica) (recomandare de gradul B). Biopsia si alte investigatii de stadializare ulterioare sunt indicate doar daca afecteaza tratamentul pacientului (recomandare de gradul C). Punctia biopsie prostatica transrectala ecoghidata este metoda diagnostica recomandata in majoritatea cazurilor in care se suspicioneaza cancerul de prostata. Se recomanda minimum 6-10 punctii biopsii sistematice directionate lateral, pentru prostate mici sau medii si mai multe biopsii (11-35) in prostatele mari (recomandare de gradul B). Mai multe, in acest Ghid pentru cancerul de prostata.
1 Comment
In urma cu patru ani am facut punctii de prostata alti patru ani inapoi si n-a iesit niciodata la histoanaliza ceva malign. Cu PSA 6-7 in toti acesti ani . Acum patru ani medicul curant m-a intrebat daca am facut in ultimii ani si PSA Free. I-am zis ca nu, dupa ce a verificat am facut analiza PSA si PSA Free si laboratorul a specificat ca intre aceste valori este un raport semnificativ, in urma caruia am scapat de punctii. Recent, la o colonoscopie medicul mi-a spus ca se vad niste hemoroizi. Am fost surprins pentruca niciodata nu m-au deranjat. Mai tarziu m-am gandit daca nu se pot confunda niste cicatrici de la 48 de punctii, despre care n-am zis nimic la colonoscopie si care se fac prin peretele colonului, cu hemoroizii. Ce parere aveti, sau e o prostie ?