Tehnici minim invazive sunt efectuate de medici urologi din tara cat si din strainatate care participa, in aceste zile, la Timisoara, la primul simpozion international “Clasic si Modern in Endourologie”.
“Primul simpozion international “Clasic si Modern in Endourologie” este rezultatul unei traditii importante a clinicii de Urologie din Timisoara inceputa de profesorul Dragan in 1978, aceasta subspecializare urologica, care se cheama endourologia. Este remarcabil ca reusim sa transmitem din salile de operatii ale Spitalului Judetean operatii live de o clitate deosebita”, spune prof.univ.dr. Viorel Bucuras.
Noile tehnici minim invazive sunt agreate de catre pacienti
In ultimii ani, chirurgia urologica s-a dezvoltat foarte mult, noile tehnici minim invazive sunt, in prezent agreate de catre pacienti in detrimentul tehnicilor vechi.
“Este un simpozion dedicat noului si cand spun nou inseamna noi metode de investigatii si de tratament in marea majoritate a bolilor urologice. Daca ne uitam si vorbim cu bolnavii, astazi, nu mai accepta chirurgia clasica care insemna incizii largi, multe zile de spitalizare, un traumatism asupra bolnavului foarte mare. Prima intrebare a bolnavilor este daca poate fi operat minim invaziv, daca a doua zi poate sa fie acasa si daca boala lui poate fi tratata modern”, spune prof.univ.dr. Petrisor Geavlete.
In cadrul simpozionului se efectueaza si interventii chirurgicale, patologia abordata cuprinzand afectiunile prostatei, tumorile vezicii urinare si litiaza reno-ureterala.
“Sunt interventii devenite de acum clasice pentru adenom de prostata, pentru litiaza urinara, pietre la rinichi pe ureter, precum si utilizarea laserului in medicina, atat in patologia prostatei cat si patologia litiazica”, spune prof.univ.dr. Viorel Bucuras.
Simpozionul este un bun prilej pentru participanti de a-si fixa mai bine informatiile acumulate si de a vedea noi tehnici chirurgicale.
“Sunt progrese tehnologice in ceea ce priveste aparatura, tehnologia atat in diagnostic pentru evidentierea tumorilor vezicale si in alte mijloace pentru bolile prostatei si noi tehnologii minim invazive pentru tratamentul litiazei renale”, spune Horia Muresan, medic primar urolog.
Evenimentul este unul binevenit si pentru medicii rezindenti care, in timpul transmisiilor live, au putut pune intrebari chirurgilor aflati in sala de operatie, fixandu-si astfel mult mai bine informatiile teoretice.
“Beneficiul este ca vezi diverse stiluri si metode cu care suntem obisnuiti in mod curent si in acelasi timp este si o explicare, in particular al stilului personal al operatorului bazandu-se pe experienta si beneficiul raportat la pacient in cazul fiecarei metode practicate. Poti sa iti alegi un stil anume care ti se potriveste tie personal si care te ajuta sa fii mai eficient ca si operator”, spune David Silviu, medic rezident urolog.
Pacientii operati in aceste zile de catre urologii timisoreni si cei din Europa au varsta cuprinsa intre 20 si 70 de ani.
autor: Liana Gorun
GALERIE FOTO: