Fiecare gravida isi doreste sa fie sanatoasa in sarcina, atat ea, cat si pruncul pe care-l poarta in pantece. O buna ingrijire inseamna si o atentie in plus acordata recomandarilor medicului ginecolog, un loc important intre acestea ocupandu-l analizele sangvine de rutina, pe care fiecare viitoare mamica este bine sa le faca la momentul potrivit.
Teste de rutina in sarcina:
Care sunt aceste analize si care este cel mai bun moment pentru a le face poti afla imediat. Este bine de stiut ca unele dintre ele se recomanda a fi facute in primul trimestru de sarcina, ca o prima evaluare a starii de sanatate, dar atunci cand exista un istoric medical in familie, aceste analize pot fi repetate si dupa fiecare luna de sarcina. Iata care sunt principalele analize uzuale recomandate unei femei insarcinate:
Aflarea grupei sangvine si a Rh-ului
Aflarea grupei sangvine si a Rh-ului – Grupele de sânge sunt A, B, AB sau 0. Rh-ul poate fi negativ sau pozitiv. Factorul Rh nu influenteaza viata femeii, nu-i afecteaza sanatatea, dar acesta devine deosebit de important atunci cand aceasta ramane insarcinata. Daca mama are Rh-negativ, bebelusul are sanse de 50% sa mosteaneasca RH-ul pozitiv al tatalui, caz in care pot sa apara probleme cauzate de anticorpii mamei care ”ataca” globulele rosii ale fatului. Sarcina va avea nevoie de o ingrijire speciala pe toata perioada celor noua luni de sarcina.
Hemoleucograma
Hemoleucograma – Sarcina poate aduce si stari de moleseala, oboseala accentuata, stari pe care este indicat sa la impartasesti medicului ce-ti urmareste evolutia sarcinii. Un simplu test de sange, o hemoleucograma, poate scoate la iveala o eventuala anemie care are drept cauza lipsa fierului, a acidului folic sau o boala de sange, cum este talasemia sau siclemia.
Glicemia
Glicemia – Un simplu test de sange poate scoate la iveala existenta unui diabet gestational. Acesta poate fi tinut sub control printr-o atentie in plus acordata alimentatiei, dar si prin exercitii fizice usoare. Cand valorile glicemiei sunt dificil de tinut sub control, este necesar un tratament specific.
Testarea pentru BTS (boli cu transmitere sexuala)
Testarea pentru BTS (boli cu transmitere sexuala) – Anumite boli cu transmitere sexuala, precum sifilisul, se pot transmite fatului prin placenta, determinand malformatii congenitale. Alte asemenea afectiuni, precum gonoreea, infectia cu chlamydia, hepatita B, herpesul genital pot fi transmise pruncului in momentul expulziei vaginale perinatale.
TSH sau hormonul stimulant al tiroidei
TSH sau hormonul stimulant al tiroidei – In primele 10-12 saptamani de sarcina, necesarul de hormoni pentru fat este asigurat de mama, astfel ca rolul analizei TSH este de a depista orice disfunctie tiroidiana a acesteia. Chiar si dupa cce fatul produce hormoni, el ramane dependent de mama, avand nevoie de cantitati importante de iod pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Sumarul de urina
Sumarul de urina – prezenta proteinelor in urina pot insemna fie o afectiune a rinichilor, fie o infectie urinara. De asemenea, prezenta glucozei in urina, intr-o valoare ridicata, poate indica existentei unui diabet zaharat. In a doua jumatate a sarcinii, valorile mari ale proteinelor insotite de tensiune arteriala pot indica preeclampsia, o afectiune ce pune in pericol atat fatul, cat si mama.
Testul Babes-Papanicolau
Testul Babes-Papanicolau – Este cel mai bun test de screening pentru depistarea cancerului de col si cel ce poate depista eventualele modificari la nivelul celulelor colului. De asemenea, examenul de secretii vaginale poate aduce la iveala diferite infectii ce trebuie tratate.
Sa fii sanatoasa in timpul sarcinii este important atat pentru tine, dar si pentru copilul tau. Mergi la medic si fa-ti analizele care iti sunt recomandate de catre medic si ingrijeste-te asa cum se cuvine! De sanatatea ta depinde, in foarte mare masura, si cea a copilasului!
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
1 Comment
Pingback: Fertilizarea in vitro pas cu pas • VoxMedical | Viata si sanatate