Chiar daca ti-ai putea inchipui ca testosteronul, principalul hormon masculin, este legat strict de organismul barbatilor, acesta este secretat in cantitati mici si de femei. Si mai mult decat atat, acest hormon are un rol important atat la barbati, cat si la femei.
Testosteronul este secretat, in cazul barbatilor, in testicule, iar la femei, in ovare. In cazul ambelor sexe, o mica parte este secretata si de glandele situate deasupra rinichilor, adica de suprarenale. Daca in cazul barbatilor, nivelul maxim al acestui hormon se inregistreaza intre 20 si 30 de ani, urmand o scadere dupa 35, in cazul femeilor, nivelul maxim este atins la 20 de ani si scade treptat. Daca nivelul acestui hormon se dezechilibreaza, inevitabil apar si simptomele, unele dintre ele usor de recunoscut, in cazul ambelor sexe.
Testosteronul la femei
In cazul femeilor, simptomele unui nivel ridicat de testosteron sunt aparitia parului pe corp (mustata, torace inferior, pilozitate accentuata pe maini si picioare), ingrosarea vocii, trasaturi masculine, aparitia acneei, cresterea masei musculare, scaderea colesterolului bun si cresterea colesterolului total, caderea parului de pe scalp. Nivelul crescut al acestui hormon poate fi cauzat de existenta sindromului ovarelor polichistice sau a cancerului ovarian, de un nivel ridicat de zahar in sange, de disfunctiile glandei tiroide (hipotiroidism), de cresterea in greutate, tratamentul de stimulare a ovulatiei ori de terapia cu estrogeni.
Un nivelul scazut poate determina infertilitate, libido scazut, amenoree (absenta menstruatiilor) sau menstre neregulate si poate fi provocat de folosirea pe termen foarte lung a contraceptivelor, de o insuficienta ovariana sau de varsta inaintata.
Testosteronul la barbati
Barbatii cu mai mult testosteron nu au semne specifice, fiind destul de greu de identificat. In schimb, un nivel redus, la varsta adulta, poate duce la pierderea parului de pe corp sau la reducerea masei musculare. Printre principalele cauze se numara afectiunile hormonale, accidente sau infectii la nivelul testiculelor, anumite tratamente, obezitatea, stresul, consumul de alcool.
Efectele nivelului redus de testosteron se regasesc in lipsa dorintei sexuale, disfunctiile erectile, scaderea calitatii spermei – concentratia mica de spermatozoizi, cresterea sanilor, fragilitatea oaselor, oboseala accentuata.
In cazul ambelor sexe, nivelul scazut al acestui hormon poate duce la aparitia depresiei, a dificultatilor de concentrare, a problemelor de memorie, a tulburarilor de somn, a starilor de iritabilitate.
Valorile considerate normale pentru acest hormon, in perioada adulta, sunt:
- barbati – 10 – 25/27 nmol/L
- femei – 0,2 – 2,7 nmol/L
Aceste valori se pot determina printr-o simpla analiza de sange, fara o pregatire prealabila, de preferat dimineata, pe nemancate.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
1 Comment
Pingback: Ce este si ce rol are testosteronul • VoxMedical | Viata si sanatate