Studiu al Asociatiei Pro Consumatori vizand peste 50 de tipuri de salam feliat aflate la vanzare in supermarketurile romanesti: concluziile sunt ingrijoratoare.
“La alegerea unui tip de salam feliat trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi, acizi grasi saturati si continutul de sare. Salamurile feliate figureaza pe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor de catre Ministerul Sanatatii, deoarece au un continut de grasimi saturate mai mare de 5 grame per 100 grame produs si un continut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs. Avand in vedere continutul ridicat de sare si unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu sindrom metabolic si boli asociate acestuia. Totodata, verificati termenul de valabilitate, aspectul produsului si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC.
Stiti ce se baga in salam? Pulpa de porc, carne de porc, gusa de porc fara sorici, carne de vita, sorici, slanina, apa, sare, amidon din cartofi, hidrolizat proteic vegetal din soia, proteina vegetala din soia, amestec de condimente, extracte din amestec de condimente, glucoza, fructoza, zahar, cultura starter, boia de ardei, lactoza, dextrina, proteine din lapte, fibre vegetale din morcov, proteina animala din porc, transglutaminaza, gelatina, boia de ardei iute, ardei gras, ceapa, usturoi, acid acetic, extract de drojdie, grasime de pui, maltodextrina, culturi de maturare, aroma vita, emulsie de sorici, fum lichid si sfecla rosie.
Interesant! La 75% dintre salamurile feliate, producatorii nu declara cantitatea de carne din 100 grame produs. Oare de ce?
Top 10 salam feliat dupa continutul de carne
Salam de Sibiu (Kaufland Classic) – 100 grame produs finit (salam) se obtin din 123 grame carne de porc si 37 grame slanina;
Salam Parmesali (Reinert) – 100 grame de produs finit se obtin din 121 grame carne de porc;
Salam ardelenesc Pikok (Reinert) – 100 grame de produs finit se obtin din 120 grame carne de porc;
Salam clasic Linessa (Kemper Germania) – 100 grame de produs finit se obtin din 118 grame carne de porc;
Salam de porc (Intercarn) – 100 grame de produs finit se obtin din 113 grame carne de porc;
Salam de porc Espana Bonita (Spania) – 100 grame de produs finit se obtin din 108 grame carne de porc;
Salam de curcan Victoria (Zimbo) – 91 % carne de curcan;
Salam de porc Victoria (Kaufland Classic) – 45% pulpa de porc si 38% carne de porc;
Salam de porc Victoria (Caroli) – 51% pulpa de porc si 29% carne de porc;
Salam de porc Victoria (Baroni Goodies) – 47% pulpa de porc si 33% carne de porc;
Salamul feliat este un produs cu un continut ridicat de grasimi, acesta variaza de la 7,9 grame pana la 50 grame din 100 grame produs!
Top 10 salam feliat dupa cantitatea de grasimi declarata de producator
Salam banatean (Carrefour), salam banatean (Reinert) – 50 grame;
Salam chorizo (Agricola) – 45 grame;
Salam tapas (Caroli) – 44 grame;
Salam ardelenesc (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam Palaciego (Caroli), salam de Sibiu (Kaufland), salam student (Pick), salam de Sibiu (Cora) – 43 grame;
Salam cu boia dulce (Pikok), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl) – 42 grame;
Salam Sinaia (Agricola) – 41 grame;
Salam de iarna (Angst) – 39,9 grame;
Salam Sinaia (Profi) – 38 grame;
Salam de Sibiu (Auchan), salam de Sibiu (Reinert) – 36 grame;
Salam pontic ( Cris Tim) – 35,55 grame.
Peste jumatate dintre salamurile feliate contin in 100 grame produs mai bine de trei sferturi din cantitatea de sare recomandata zilnic de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au o presiune sanguina mai mare si un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care si-l procura dintr-o lingurita rasa de sare.
Top 10 cele mai sarate salamuri feliate
Salam de Sibiu (Cora) – 6 grame sare/100 grame produs;
Salam banatean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam banatean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;
Salam de iarna (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;
Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;
Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;
Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;
Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;
Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;
Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemtean (Prodprosper), salam clasic Linessa – 4 grame sare/100 grame produs;
Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs.
Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san.
Top 10 salam feliat dupa continutul de acizi grasi saturati
Salam banatean (Carrefour), salam nobil (Carrefour), salam banatean (Reinert) – 20 grame acizi grasi saturati;
Salam de Sibiu (Cora), salam student (Pick), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Reinert) – 18 grame acizi grasi saturati;
Salam tapas (Caroli) -16,7 grame de acizi grasi saturati;
Salam Palaciego (Caroli) – 16,3 grame de acizi grasi saturati;
Salam ardelenesc (Reinert), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl) – 16 grame de acizi grasi saturati;
Salam chorizo (Agricola) – 15,7 grame de acizi grasi saturati;
Salam Sinaia (Profi) – 15,2 grame de acizi grasi saturati
Salam trapez (Reinert), salam Sinaia (Agricola) – 15 grame de acizi grasi saturati;
Salam de iarna (Angst) – 14,7 grame de acizi grasi saturati;
Salam de Sibiu (Billa), Salam de Sibiu (Auchan), Salam cu boia dulce (Pikok) – 14 grame de acizi grasi saturati.