Sunt cazuri cand, dupa un control ginecologic, medicul recomanda efectuarea unor interventii pentru a clarifica anumite suspiciuni (daca ele exista). Pentru a inlatura orice teama de necunoscut, iata care sunt cele mai importante trei interventii chirurgicale recomandate in ginecologie.
Top 3 interventii chirurgicale in ginecologie: laparoscopia
Laparoscopia este o interventie chirurgicala moderna de explorare si de operare pe cale abdominala. Se realizeaza cu ajutorul laparoscopului, un instrument optic foarte fin (subtire) conectat la un dispozitiv video printr-o sursa de lumina cu fibra optica. Ceea ce face importanta aceasta interventie este faptul ca este si o metoda de diagnostic – se examineaza uterul, ovarele, tuburile falopiene – si una terapeutica. In timpul interventiei, cu anestezie generala, pacientei i se face o mica incizie sub ombilic (aproximativ 1 cm), prin care i se introduce laparoscopul. Dupa introducerea unei cantitati de dioxid de carbon, pentru a umfla peretii abdominali, astfel incat organele din abdomen si pelvis sa poata fi vizualizate cu usurinta, se examineaza zona cu probleme (sau ce prezinta suspiciuni). La final, laparoscopul si gazul sunt indepartate si se inchide mica incizie.
Ca metoda de diagnostic, laparoscopia este folosita in special pentru determinarea cauzelor infertilitatii, dar si a unor probleme medicale precum fibroame, chisturi ori aderente. In scop terapeutic, laparoscopia se foloseste in endometrioza, ovare polichistice, sarcina extrauterina, sterilitate etc. Interventia poate dura intre 30 si 90 de minute, iar pacienta isi poate relua activitatile zilnice dupa 1-2 zile, dar fara a depune un efort fizic in prima saptamana.
Top 3 interventii chirurgicale in ginecologie: histeroscopia
Histeroscopia este o alta metoda de explorare si operare a cavitatii uterine, a colului si vaginului, a orificiilor tubare. Se realizeaza cu ajutorul histeroscopului, un instrument foarte subtire, de 3-8 mm, si se recomanda a fi efectuata dupa perioada menstruala.
Este o interventie recomandata pentru diagnosticarea si tratarea eficienta a unor afectiuni precum polipii endometriali, fibroame uterine, malformatii uterine, sangerari uterine anormale, proceduri de infertilitate, avorturi repetate, suspiciuni de cancer de col uterin, deplasarea steriletului.
In timpul interventiei, pacientei i se pompeaza un lichid in cavitatea uterina pentru a permite vizualizarea eventualelelor anomalii. In cazul depistarii unei anomalii, cu ajutorul unui histeroscop operator (rezectocscop) ce va inlatura problema medicala.
De asemenea, in timpul interventiei, medicul poate lua o proba de tesut pentru a fi examinata ulterior in laboratorul de histopatologie (rezultatele sunt gata in maximum doua saptamani de la efectuarea acesteia). Monitorizarea pacientei post operator dureaza cel mult o zi. Histeroscopia nu este indicata femeilor insarcinate sau celor care prezinta infectii urinare sau vaginale.
Top 3 interventii chirurgicale in ginecologie: colposcopia
Colposcopia este o metoda de vizualizare a colului uterin si a vaginului cu ajutorul unui colposcop. Este o interventie utila in depistarea modificarilor precanceroase si canceroase ale vulvei, vaginului si colului uterin si este adresata in principal femeilor al caror test Babes-Papanicolau are valori anormale, dar si celor care prezinta dureri si sangerari vaginale (in timpul contactului sexual) sau pentru depistarea unor tulpini HPV cu risc crescut la testul HPV.
Interventia nu dureaza mai mult de un sfert de ora, nu sunt necesare precautii deosebite si se recomanda a fi efectuata la 10 zile dupa terminarea menstruatiei. Nu este contraindicata femeilor insarcinate, dar daca se efectueaza si o biopsie, aceasta poate cauza hemoragie. Dupa efectuarea interventiei, timp de o saptamana, nu se recomanda folosirea tampoanelor interne, efectuarea dusurilor vaginale sau intretinerea de reporturi sexuale pentru a da suficient timp de vindecare colului.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
1 Comment
Pingback: Diferentele dintre sterilitate, infertilitate si impotenta • VoxMedical | Viata si sanatate