Mare parte dintre medicii dentişti spun că veniturile le-au fost afectate în ultima perioadă ca urmare a reducerii veniturilor populaţiei. Cu toate acestea, stomatologii nu se înghesuie să lucreze cu Casa de Sănătate din cauza preţurilor mici la care sunt decontate serviciile stomatologice.
“Relaţia cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş se traduce prin proverbul: “Decât să lucrez degeaba, mai bine stau degeaba”. Serviciile pe care le fac medicii dentişti sunt plătite de CJAS Timiş mai rău decât se plăteşte la o simigerie. Tarifele medicilor dentişti sunt adaptate pieţei din România. Dacă la noi un kilogram de portocale costă 3-4 lei, în străinătate e 3-4 euro. Aşa e şi cu tarifele în domeniul stomatologic. Noi nu mai facem parte din Ministerul Sănătăţii, suntem o organizaţie separată. Nici noi nu-i dăm, nici el nu ne dă. Ba din contră, el ne mai pune pe cap nişte taxe. Cei care au contract cu Casa de Sănătate sunt obligaţi să accepte nişte probleme”, a declarat prof. dr. Virgil Cârligeriu, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara şi preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Timiş.
“În judeţul nostru, în acest an, 206 furnizori de servicii stomatologice se află în relaţie contractuală cu CJAS Timiş, bugetul din 2010 fiind de 3.693.000 de lei. Suma anuală contractată de furnizori este între 4.430 de lei (circa 370 de lei pe lună – n.r.) şi 73.543 de lei (peste 6.100 de lei pe lună – n.r.). În 2009, au fost mai mulţi furnizori, 212, iar bugetul a fost mai mic, 3.652.480 de lei”, declara Mariana Mocioalcă, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.
Potrivit http://www.renasterea.ro un dentist care are un buget de 370 de lei pe lună poate efectua în jur de 25 de plombe într-o lună (cea mai ieftină obturaţie decontată de Casa de Sănătate fiind cotată la 14,49 de lei), serviciul fiind decontat (în procent de 100 la sută) doar tinerilor sub 18 ani şi beneficiarilor legilor speciale. Celelalte persoane asigurate care merg la dentist nu beneficiază de gratuitate în ceea ce priveşte tratamentul cariilor prin obturaţii, trebuind să plătească între 80 şi 150 de lei, tariful stabilit de dentist pentru acest serviciu.
Un stomatolog care a contractat cu Casa de Sănătate cea mai mare sumă, respectiv în jur de 6.100 de lei pe lună, poate efectua circa zece proteze totale. Casa de Sănătate decontează 622,71 de lei pentru o proteză acrilică totală, însă doar beneficiarii legilor speciale au gratuitate, persoanele peste această vârstă beneficiind de decontarea a 60 de procente din sumă, procedura putând fi efectuată doar o dată la trei luni la acelaşi pacient. Tariful practicat de stomatologii care nu lucrează cu CJAS Timiş pentru o proteză totală (o arcadă) este de circa 800 de lei.
Potrivit unui studiu realizat de o companie care comercializează produse de igienă dentară, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sănătatea orală. “Ar trebui făcute centre pentru lumea care n-are bani, respectiv un centru de asistenţă dentară, unde statul să plătească şi unde medicii să lucreze benevol sau pe salariu. În toate ţările civilizate există aşa ceva. De asemenea, în fiecare oraş sau localitate mai mare, să existe un centru pentru handicapaţi şi pentru boli periculoase (SIDA, hepatită etc.), să nu amestecăm pacienţii. Noi suntem în pericol, că ne amestecăm unii cu alţii. Fiind o profesie medicală privată, pot să primesc sau să nu primesc la tratament anumiţi bolnavi”, a completat prof. dr. Virgil Cârligeriu.
articol preluat http://www.renasterea.ro
Sursa: www.renasterea.ro – articol preluat