Alergia este o reacṭie a organismului la o substanță. Exista nenumărate substanțe în mediu care pot provoca de la reacții ușoare până la reacții mai violente.
Aceste reacții variază de la alergie urmate ca intoleranță după consumul unor alimente și substanțe, cu cele rezultate din poluare.
“Este o boalặ care poate sặ aparặ la orice vậrstặ, e adevarat mai frecvent la copii ṣi la tineri, dar nu iartặ pe nimeni. Ṣi poate avea manifestặri ỉn anumite locuri, respectiv: ,cele mai frecvente sunt cele cu manifestặri de rinitặ sau astm bronṣic, apoi sunt cele care ỉn sfera aparatului digestiv sau nivel cutanat” , adaugă Carmen Panaitescu Bunu- prof. dr. universitar, medic primar alergolor.
Cuprins articol alergie:
Simptome alergie
Simptomele la alergie includ dureri de cap, migrene, amețeli, iritabilitate, nervozitate, depresie, nevralgie, strănut, conjunctivită, diabet zaharat, eczeme, arsuri la stomac, indigestie, constipație, diaree, ulcer gastric, astm bronșic, excesul de greutate, creșterea tensiunii arteriale , dureri în piept, infarct miocardic, dificultăți de respirație, umflarea feței și a ochilor etc.
Multe alergii sunt multiple și pot fi cauzate de alergeni multipli.
Tipuri de alergie
- Alergie cauzata de polen– aceste alergii sunt declanșate de copaci, iarbă, plante și flori.
- Alergie cauzata de praf, acarieni, provocate de bacterii și diverse microrganisme ce trăiesc în covoare, mobilier tapițat, lenjerie de pat, saltele , firele de păr de animale, precum și praful din casă.
- Alergie cauzata de animale – alergii declanșate de saliva unor animale.
- Alergie cauzata de mucegai – mucegai și ciuperci, în interiorul, dar și în afara casei.
- Alergie alimentara, unele alimente pot provoca reacții alergice mai violente, alimente precum: arahide, crustacee, citrice și glutamat monosodic.
- Alergiile medicamentoase, medicamentele care cauzeazặ cel mai frecvent alergii sunt: penicilina, sulfamidele, medicamente antiaritmice, antiinflamatoare
Tratament alergie
Orice investigaţie clinică, biologică sau funcţională a alergiei va fi stabilită numai după un consult alergologic în care medicul va detalia în amănunt întreg istoricul alergic şi medical al pacientului, astfel încât investigaţiile să fie alese corect şi să fie relevante pentru stabilirea corectă a diagnosticului şi a tratamentului adecvat.
“Dacặ apar anumite simptome ỉn contact cu un anumit alergen trebuie orice om sặ se prezinte la medicul de familie care ỉi poate da primele sfaturi. Iar ỉn final diagnosticul trebuie stabilit de un alergolog”, susţine Carmen Panaitescu Bunu, prof. dr. universitar, medic primar alergolor.
Prevenṭia alergiei
- alặptatul matern minimum ṣase luni
- introducerea tardivặ si progresivặ a alimentelor solide, ṣi evitarea alimentelor alergene (alune, crustacee, soia etc.)
- consumul minimal ṣi cu stricta indicaṭie medicalặ a antibioticelor