Să vorbim despre bolile plămânului! Gama de afecțiuni pe care plămân poate să le aibă este foarte largă. Plămânul are mai multe funcții, cea respiratorie – la nivelul lui au loc schimburile gazoase între organism și aerul atmosferic , cea de depozit, la nivelul lui, la repaus, este depozitat sângele circulant din corp, dar și o funcție metabolică. Aici se produc o serie de substanțe, are loc metabolizarea angiotensinei 1 și 2, aceasta influențează anumite persoane, cu anumite afecțiuni. Prin nivelul plămânului se elimină o parte din lichide și o serie de substanțe care ajung în organism.
Bolile plămânului sunt numeroase:
-infecțiile acute la nivelul căilor respiratorii, acestea cuprind mai puțin plămanul, dar cuprind căile respiratorii de la nas până la plamân;
-pneumoniile, atât cele virale cât și cele provocate de factorii de mediu;
-bronșita cronică, care e provocată de un viciu foarte răspândit, fumatul
-astmul bronșic
-cancerul pulmonar
Bolile plămânului – fiecare boală are tratamentul ei în funcție de fiecare caz în parte. “Din păcate, la unele dintre aceste afecțiuni nu există un tratament specific. De exemplu, mai ales în fibroze, nu există un tratament specific anume pentru tratare, există tratamente generale, dar care nu au rezultate prea bune”, afirmă Stoia Eugen, medic primar pneumolog.
Cea mai bună metodă de tratament, pentru a nu contracta bolile plămânului, este… prevenția: evitarea, pe cât posibil, a expunerii unor agenți infecțioși din mediu, praf sau pulberi, evitarea sau rărirea fumatului. “Acestea se pot preveni, teoretic, prin purtarea unor măști, practic este mai dificil sau utilizarea unor tehnologii care să reducă aceste riscuri”, ne spune Stoia Eugen.
GALERIE FOTO: