Toxoplasmoza este o boala parazitara cauzata de un parazit numit Toxoplasma gondii. Parazitul infecteaza atat animalele cat si pasarile si oamenii. Animalele sunt infectate prin consumul de carne infestata, prin ingestia de fecale ale unei pisici care are in sine a fost recent infectata, si de transmitere de la mama la fat. Pisicile sunt sursa primara de infectie care se transmite la om, desi in unele tari, carnea contaminata de miel este sursa de infectie.
Se estimeaza ca o treime din populatia umana din lume este infectata cu toxoplasmoza.
O persoana care avut toxoplasmoza si s-a vindecat, nu mai poate fi infectata ulterior. De obicei, toxoplasmoza nu este periculoasa si se vindeca de la sine.
Dupa cateva saptamani de la infectia cu toxoplasmoza pacientul prezinta simptome asemanatoare unei gripe usoare. Persoanel mcu un sistem imunitar slabit, cum ar fi cei bolnavi cu SIDA si femeile gravide, boala se poate agrava iar uneori poate fi chiar letala.
Parazitul care provoaca toxoplasmoza poate provoca encefalita (inflamarea creierului) si boli neurologice, poate afecta inima, ficatul, urechea, si ochii (corioretinita).
Cercetarile recente au aratat ca toxoplasmoza are legatura cu tulburarea de deficit de atentie, tulburari obsesiv-compulsive si schizofrenie. Numeroase studii au gasit o corelatie intre toxoplasmoza latenta si comportamentul de sinucidere la om.
Cuprins:
Toxoplasmoza – simptome
Toxoplasmoza acuta
In toxoplasmoza acuta, simptomele sunt de multe ori asemenatoare gripei ca:
- umflarea ganglionilor limfatici
- sau dureri musculare – dureri care dureaza de o luna sau mai mult
Copiii mici si cu imunitate scazuta cum ar fi cele cu HIV/SIDA, cei care au urmat tratamente de chimioterapie sau cei care au suferit un transplant de organ, pot dezvolta toxoplasmoza severa.
O toxoplasmoza severa poate provoca leziuni ale creierului (encefalita) sau a ochilor (fasceita Retinocoroidita).
Copiii infectati prin transmitere placentar se pot naste cu oricare dintre aceste probleme, sau cu malformatii nazale, desi aceste complicatii sunt rare la nou-nascuti.
Toxoplasmoza latenta
Pentru persoanele cu un sistem imunitar normal, infectia cu toxoplasmoza intra in nfaza latenta, uneori perosnale nu prezinta nici un simptom si acestea nici nu stiu ca sunt infectate.
Majoritatea copiilor care sunt infectati in uter nu au simptome la nastere, dar se pot dezvolta simptome mai tarziu in viata.
Toxoplasmoza cutanata
In cazuri rare ale bolii toxoplasmoza poate aparea leziuni cutanate, inclusiv Rujeola si eritem polimorf, prurigo, urticarie si leziuni maculo-papuloase.
Toxoplasmoza – transmiterea
Transmiterea poate avea loc prin:
- Ingestia de carne cruda sau partial fiarta, in special carne de porc, carne de miel, carne de vanat. Chisturile tisulare pot fi, de asemenea, ingerate in timpul contactului mana-la-gura dupa manipularea de carne, sau de la folosirea cutitelor, ustensilelor, sau placilor de taiere contaminate de carnea cruda.
- Ingestia de fructe nespalate sau legume care au intrat in contact cu solul contaminat care contine fecalele pisicii infectate.
- Ingestia de fecale de la pisica contaminata: acest lucru poate avea loc prin contactul mana-la-gura de contact in urma gradinaritui, contactul cu nisipul unde exista fecale de pisica
- Dobandirea infectie congenitala prin placenta.
Parazitul care provoaca toxoplasmoza poate supravietui in mediul de peste un an.
Toxoplasmoza – precautii in sarcina
Femeile insarcinate care nu stiu daca sunt imune fata de parazitul care provoaca toxoplasmoza sau care stiu ca nu sunt imune, trebuie sa evite orice contact cu orice sursa de infectie pentru a-si proteja fatul.
Pentru a preveni infectia cu toxoplasmoza se recomanda:
- sa se evite contactul cu excrementele de pisica
- se recomanda ca altcineva sa curete cutia cu nisip a pisicii in timpul sarcinii chiar cu aproximativ doua luni inainte de momentul conceperii
- daca acest lucru nu este posibil nisipul trebuie schimbat zilnic deoarece ouale de Toxoplasma gondii devin infectioase dupa 1-5 zile; trebuie folosita pentru aceasta o masca faciala si manusi, iar apoi se recomanda ca mainile sa fie spalate
- este recomandat ca orice suprafata pe care pisica a putut pasi a fie spalata
- pisica trebuie crescuta cat mai mult in casa; pisicile care ies frecvent afara, au un risc crescut de a fi infectate cu Toxoplasma gondii pentru ca mananca soareci sau pasari (pisicile care mananca soarecii din case sunt expuse si ele infectiei)
- atunci cand sunt efectuate activitati de tipul gradinaritului sau care implica manevrarea de pamant, este bine sa se foloseasca manusi si mainile trebuie apoi spalate
- alimentele care ar fi putut veni in contact cu excrementele de pisica trebuie spalate, inclusiv fructele si legumele din comert
- se recomanda consumul de carne gatita corespunzator termic si care a fost in prealabil congelata; trebuie evitata carnea uscata; toxoplasma gondii din carne se distruge prin expunerea prelungita la temperaturi inalte sau joase
- mainile si ustensilele folosite trebuie spalate dupa ce s-a gatit carne cruda, carne de pui, fructe de mare, legume si fructe
- consumul de apa nepurificata trebuie evitat; acest lucru este important mai ales in timpul excursiilor in natura sau in timpul calatoriilor in unele tari in care apa nu este purificata.
Toxoplasmoza – tratament
Tratamentul pentru toxoplasmoza este adesea recomandat doar pentru persoanele cu probleme de sanatate grave, cum ar fi persoanele cu HIV/SIDA.
Toxoplasmoza acuta
Medicamente prescrise pentru toxoplasmoza acuta sunt urmatoarele:
- Pyrimethaine – un medicament impotriva malariei
- Sulfadiazina – un antibiotic utilizat in asociere cu pirimetamina pentru a trata toxoplasmoza
- Terapia combinata se administreaza de obicei cu suplimente de acid folic pentru a reduce incidenta de trombocitopenie
- Terapia combinata este cea mai utila in stabilirea de HIV
- Clindamycin
- Spiramicina – un antibiotic folosit cel mai adesea pentru femeile gravide pentru a preveni infectarea copiilor lor
- Alte antibiotice, cum ar fi minociclina , au vazut anumite utilizari ca terapie de salvare
Toxoplasmoza latenta
La persoanele cu toxoplasmoza latenta, chisturile sunt imune la aceste tratamente, ca antibioticele nu ajung la bradyzoites in concentratie suficienta.
Medicamente prescrise pentru toxoplasmoza latenta sunt:
- Atovaquone – un antibiotic care a fost folosit pentru a ucide chisturile din infectia cu toxoplasmoza a pacientilor cu SIDA
- Clindamycin – un antibiotic care, in combinatie cu atovaquona, pare sa omoare optim chisturile la soareci.
2 Comments
transmiterea se poate face daca pisica m-a muscat sau zgariat ?
Pingback: Sarcina cu risc crescut – diagnosticare, monitorizare, solutii • VoxMedical | Viata si sanatate