Inceputul anului 2016 aduce doua premiere medicale la Sectia de Obstetrica- Ginecologie a Spitalului Municipal Timisoara. Prima este o transfuzie intrauterina, iar cea de-a doua, extirparea unui fibrom uterin, de peste 2 kilograme, printr-o procedura noninvaziva.
“E doamna Bojin, aici de fata, care s-a adresat spitalului nostru, in luna noiembrie, cu o boala numita izoimunizare Rh. In urma examinarilor ecografice am constatat ca copilul prezinta, intr-adevar, o anemie severa si singura forma de tratament posibila, avand o varsta mica de sarcina, deci nu putea fi extras copilul, in jur de 27 de saptamani, singura forma de tratament posibila era transfuzia intrauterina, pe care am efectuat-o, prima in data de 19 noiembrie. Acolo ne-a ajutat si doamna doctor Brancoveanu, pentru ca aveam nevoie sa anesteziem copilul, s-a punctionat cordonul (n.red. cordonul ombilical) s-a administrat anestezicul si s-a transfuzat copilul, prima data atunci. A plecat acasa, a fost totul bine, a plecat acasa, in doua saptamani a venit. Cam asta ar fi intervalul la care ar trebui reevaluat copilul si vazut daca este din nou anemic. De Craciun a fost ultima… in 3 decembrie a fost a doua, din cate tin eu minte… in 2 decembrie ni s-a parut ca ar fi copilul anemic din nou, dupa aproximativ 2 saptamani si intr-adevar am efectuat-o din nou. Era anemic, s-a transfuzat din nou 50 -60 ml de sange si ultima transfuzie s-a facut undeva in 24 decembrie, in Ajun. Deja la 32, 33 de saptamani avea atunci copilul. Am reinternat-o pe doamna din nou, dupa Anul Nou, era trecuta de 34, 35 de saptamani, impreuna cu doamna doctor, de la Pediatrie, am considerat ca 35 de saptamani ar fi suficient si pot sa managerieze bine copilul si nu am mai efectuat-o pe a patra. Deci, ne-am limitat la 3 transfuzii. Noi l-am scos in 8 ianuarie. Prin operatie cezariana l-am extras si l-am predat echipei de la Pediatrie si asta a fost”., a spus dr. Alin Murariu – specialist in Medicină materno-fetală.
Cea de-a doua reusita a medicilor de la Sectia de Obstetrica- Ginecologie a Spitalului Municipal Timisoara a fost extirparea laparoscopica a unui fibrom uterin. Tinand cont de marimea fibromului, extragerea se facea, pana acum, prin inerventie chirurgicala.
“E vorba de un fibrom uterin, exrem de voluminos, impreuna cu uterul a cantarit 2,2 kilograme. Mai special, la genul acesta de interventie este ca am efectuat-o pe cale laparoscopica. Fibroame si mai mari s-au scos in spitalul nostru, prin procedee clasice, care impun deschiderea abdomenului. Partea speciala e ca am reusit sa o scoatem prin tehnici minim-invazive, adica laparoscopic, ceea ce asigura pacientei o recuperare extrem de rapida si o reinserare sociala extrem de rapida. Important in cazul doamnei de care vorbim, de 45 de ani, care efectueaza o munca zilnica, consistenta, chiar e un castig ca am evitat taierea abdomenului.”, a spus dr. Laurențiu Pirtea – medic chirurg, obstetrică-ginecologie.
“Un astfel de fibrom s-ar fi scos, in chirurgia clasica, printr-o incizie care depasea ombilicul. De la ombilic, pana la pube. Nu ti-e totuna, ca femeie, mai ales ca era femeie tanara, sa ai o incizie atat de mare.”, a spus Dr. Dorin Grigoras.
“Interventia s-a facut intr-un interval relativ scurt de timp, aproximativ 3 ore. Sigura am beneficiat de aparatura pe care am avut-o la dispozitie. Mesajul nostru e ca se pot face la noi interventii complexe, pe cale laparoscopica e vorba de o tumora benigna, cu o etimiologie neomogena, care, la unele persoane, poate atinge dimensiuni impresionante. Simptomatologia, de obicei, e destul de deranjanta. Se manifesta prin sangerare, durere. In cazul nostru fost disconfortul real, generat de vollumul tumorii, care depasea 2, 3 centimetri ombilicul.”, a spus Laurentiu Pirtea – medic chirurg, obstetrică-ginecologie.
“Vedeti, de aia v-am spus ca prin toate mijloacele, si este foarte greu sa uniformizam acest aspect al educatiei sanitare. Aceasta doamna, nu-I cunosc datele de anamneza, adica de cand a aparut aceasta formatiune, pentru ca, facand o paranteza, aceasta formatiune o are de mult si a evoluat in timp. Medicina inseamna sa te prezinti profilactic, sa beneficiezi de un consult de specialitate, mai ales, repet, in conditiile in care Casa de Asigurari, cu biletul de trimitere, vine la spital, este vazuta si pleaca linistita acasa, un an, un an jumate, pana i se spune, reveniti.”, a spus Dr. Dorin Grigoras.
Performantele de la Sectia de Obstetrica- Ginecologie a Spitalului Municipal Timisoara sunt posibile datorita echipei de la aceasta unitate medicala, dar si a dotarilor, in materie de aparatura medicala, de care a beneficiat, in ultimul timp. De asemenea, multe dintre spatiile unitatii medicale au primit o noua infatisare, iar conditiile oferite pacientelor sunt la nivel european.
“Avem in spital, prin proiectele derulate, colposcoape si videocolposcoape performante, cu care se poate depista, precoce, cancerul de col uterin. Pe langa acel examen citobactereologic, vaginal, coloratia Papanicolau, de mare ajutor este efectuarea unei colposcopii, pentru a putea evidentia, in mod exact, locul de unde trebuie fi efectuata o biopsie, pentru a depista precoce cancerul de col uterin. In ultima perioada, m-a preocupat mult atragerea de fonduri europene si am reusti, cu ajutorul conducerii spitalului si a Primariei Timisoara, sa derulam proiecte de peste 7 milioane de euro, fonduri europene, nerambursabile, prin mai multe programe. Aceasta cladire unde suntem acum s-a putut moderniza prin programul de cooperare transfrontaliera Romania-Republica Serbia, prin care am primit 2 milioane de euro, 1,5 milioane de euro au fost derulate pentru noi si 500 de mii de euro pentru Serbia. Un alt program prin care am primit peste 2 milioane de euro programul operational regional, prin care a fost reabilitat ambulatorul de obstretica-ginecologie si, cum spunea domnul profesor, cred ca suntem cel mai dotat ambulator de obstretica-ginecologie din tara, iar un alt program prin care am primit peste 2,5 milioane de euro, este programul operational sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, prin care au fost modernizate trei spatii. S-a cumparat RMN, de 1 milion, mamograf, de 500 de mii de euro, care sunt situate la Sectia de Imagistica Medicala a Spitalului Municipal, iar la noi am modernizat o cladire, langa maternitate, o cladire care apartine Primariei Timisoara, s-a modernizat laboratorul si s-au achizitionat echipamente performante pentru laborator si anatomie patologica. Pentru laborator, de exemplu, avem aparat de citologie, in mediu lichid, care mai exista doar intr-un singur spital de stat, in Spitalul Giulesti. Ne este de mare ajutor in activitatea noastra. Toate astea n-ar fi avut relevanta daca n-as fi avut niste colegi deosebit de competenti si care stiu sa utilizeze aceste echipamente. Doar, vreau sa mai subliniez faptul ca este foarte important pentru noi, la pacientele care se adreseaza spitalului, sa stie ca beneficiaza de gratuitate, dar le-am ruga sa ne aduca un bilet de trimitere, care ne ajuta in decontarea acestor cheltuieli si urmeaza sa includem in contractul de servicii cu Casa de Asigurari efectuarea ecografiilor si a colposcopiilor, avand aceste echipamente. Pana acum nu a fost posibil, deoarece aveam echipamente invechite.”, a spus dr. Olimpia Oprea – coordonator de proiecte.
“Stiti, lumea, pe multi dintre noi, ne cunoaste, dar as vrea sa cunoasca intentia spitalului si posibilitatile pe care le avem in a ne adresa acelor persoane care de multe ori spun: eu nu am stiut ca acolo nu trebuie sa platesti, eu nu am stiut ca acolo se poate face asta. Deci spitalul este deschis, suntem spital de stat. Oricine ni se adreseaza, aici nu a fost refuzat si nu va fi refuzat niciun pacient. Asta este mesajul nostru. Vrem ca populatia sa stie ca avem posibilitatea si capacitatea de a ne pune serviciile de performanta, la mana lor. Nu sunt lozinci, nu trebuie luate asa. Este un mesaj pe care vrem sa il transmitem Am luat legatura si cu medicii de familie si cu Casa de Asigurari, sa se transmita ca prin Programul de diagnostic antenatal, prin infrastructura pe care o avem in ambulatorul de specialitate, cred ca la ora asta, nu stiu daca exista in tara si aici nu exagerez cu nimic, pentru ca stiu care a fost ultima investitie care s-a facut prin Ministerul Sanatatii. Este un program vechi. Ecograful pe care noi l-am avut in acel program, l-am scos din uz. In acest moment avem 9 ecografe performante, deci dumneavoastra nu stiti ce inseamna ca un spital sa aibe la dispozitie 3 ecografe E8 Expert, ultimul model”., a spus prof. univ. dr. Dorin Grigoraș – șeful Secției de Obstetrică Ginecologie II.
“N-as vrea sa credeti ca batem moneda pe faptul ca sunt facute gratuit. Gratuitatea nu inseamna ca am scazut nivelul performantei, cum probabil multe din paciente cred. Dimpotriva, cred ca suntem spitalul cu cea mai mica rata de esec pentru toate aceste manevre invazive sau nu sau de diagnostice fals-negative, asa ca pacientele se adreseaza cu toata increderea serviciului nostru si pleaca multumite, linistite, rezolvate, daca pot sa folosesc aceste termen si conteaza foarte mult sa stii ca la 4 luni ai un fat sanatos, intrauterin, si te asteapta de fapt o bucurie.”, a spus dr. Crişan Doru-Ciprian – șeful Secției 4.
Numarul total de nasteri, la Sectia de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Municipal Timisoara, ramane constant in ultimii ani, in jur de 3100, pe an. In schimb, s-a schimbat structura acestor nasteri, pentru ca sectia este centru regional, de nivel III. Asta inseamna cel mai inalt nivel de organizare obstetricala si neonatala si, ca atare, se primesc cazuri cu probleme obstetricale, in general, cu sarcini cu risc, din Timis si din judetele limitrofe: Arad, Caras-Severin si Hunedoara.
“Cam 20 la suta, poate chiar 30, au inceput sa vina in utero, ceea ce este mult mai bine, pentru ca colegii mei au abilitatea de a manageria aceste cazuri, pentru ca nu este suficient, cand vine, imediat sa-l scoti. Cateodata trebuie sa stea, pana se matureaza plamanul, pana se fac alte investigatii, pana se trateaza cauza, in principal. Deci structura s-a schimbat. Varsta de gestatie, unde noi am coborat, este la fel ca in Occident, undeva la 25 de saptamani. Numarul de cazuri… sunt in jur de 100 de copii se nasc si ii ingrijim, cu varsta de gestatie sub 32 de saptamani. Asta inseamna costuri foarte mari pentru spital si stat mult in spital.”, a spus dr. Gabriela Olaru
Pacientele care se adreseaza Sectiei de Obstetrica Ginecologie a Spitalului Municipal Timisoara trebuie sa stie ca beneficiaza de gratuitate, pe baza unui bilet de trimitere, de la medicul de familie.