Anunțată ca sigură pentru începutul anului trecut, reluarea transplantului renal la Timișoara se amână încă o dată. După ce au fost pregătite condițiile generale, după ce a fost școlită o întreagă echipă de specialiști necesari, transplantul renal depinde acum de un nou bloc operator.
Mai precis, pregătirile îndelungate ale Spitalului Județean Timișoara au fost ajunse din urmă de regulile europene care cer condiții speciale pentru realizarea transplantului renal.
„Anul trecut s-a făcut o solicitare către Ministerul Sănătății pentru obținerea acreditării, în vederea efectuării activităților detransplant renal. Nu a fost obținută acreditarea din cauza condițiilor tehnice, care nu corespundeau noilor legi, care sunt corelate cu legislația europeană. Este nevoie de un bloc operator dedicat doar acestei activități, cu o secție de terapie intensivă de cel puțin două saloane, care să fie imediat lângă acest bloc operator, și momentan Spitalul Județean nu corespunde din acest punct de vedere”, spune asistent medical Dan Ilicariu, de la Spitalul Judetean Timisoara.
Cum circuitele medicale vechi ale Spitalului Județean Timișoara nu permit îndeplinirea acestei condiții, o soluție luată în calcul ar fi alipirea unui nou corp de aripa dreaptă a clădirii, acolo unde funcționează Clinica de dializă, unde există și două vechi saloane pentru bolnavii transplantați, încă de pe vremea când în Timișoara se făcea transplant renal.
„Este greu să găsești în acest moment, într-o clădire construită acum 25 de ani, o zonă care să corespundă din toate punctele de vedere. Sunt discuții cu Serviciul Tehnic, la conducerea unității în așa fel încât să se poată găsi în cele din urmă o soluție pentru demararea acestui proiect. Trebuie să existe o zonă, nu neapărat în actualul bloc operator, o zonă unde să se contruiască un bloc operator cu două saloane de terapie intensivă atașate”, a mai spus as. med. Dan Ilincariu, coordonatorul Programului de Transplant, în legătură cu reluarea transplantului renal.
DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: