Transplantul renal va fi reluat la Timisoara la sectia deUrologie a Spitalului Judetean din Timisoara. Astazi, reprezentantii Spitalului Judetean si ai Consiliului Judetean Timis au semnat contractul in valoare de 1,2 milioane de euro, cu firma care a castigat licitatia pentru amenajarea sectiei de Urologie si al compartimentului pentru transplant renal.
Dupa 12 ani de la suspendarea transplantului renal la Timisoara, se vor relua procedurile
Ultima oara cand s-a realizat un transplant renal in Timisoara a fost in 2006, inainte ca Romania sa intre in Uniunea Europeana. Aceste interventii nu au mai putut fi posibile deoarece nu s-au mai respectat conditiile impuse.
Primul transplant renal efectuat in Romania a fost efectuat acum 40 de ani, la Bucuresti, al doilea fiind realizat in Timisoara. Astazi, s-a semnat un contract in urma caruia se va reinfiinta Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Judetean, dupa ce intreaga sectie de Urologie a spitalului va fi reabilitata.
“Incepem demersurile pentru acreditari incepand de astazi. Partea de infrastructura este realizata pe banii Consiliului Judetean la standarde europene, deci din acest punct de vedere nu vom intampina nicio dificultate iar la partea de resurse umana, dl. dr. Alin Cumpanas, care actualmente este seful sectiei de urologie are datoria medicala si morala sa realizeze toate demersurile si toate conditiile pentru acreditarea din punct de vedere medical al sectiei pentru transplantul renal.”, a declarat managerul Spitalului Judetean din Timisoara, Marius Craina.
“Este unul dintre cele mai importante pe care il desfasoara Spitalul Judetean din Timisoara si cu fonduri din bugetul Consiliului Judetean Timis, discutam de un proiect de o valoare de 5 milioane 200 de mii de lei, cu tot cu TVA, un proiect foarte important prin prisma domeniului de activitate, prin prisma faptului ca vom putea in momentul incheierii lucrarilor efective, contractul avand o durata de 24 de luni, sa discutam de reluarea transplantului renal. Avem specialisti in cadrul acestui departament si sunt ferm convins ca vom reusi sa repunem in valoare activitatea lor profesionala.”, a spus Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.
“Noi, nefrologii suntem cei care beneficiem de transplant, urologii sunt cei care fac transplantul. Noi beneficiem de transplant si prin asta reusim sa reducem necesitatea de dializa, ceea ce este un lucru foarte important si mult mai putin costisitor si cu supravietuire mult mai buna pentru bolnav. Eu sper sa avem o echipa entuziasta de urologi, entuziasmul nefrologilor l-am avut dintotdeauna, si din momentul in care, in sfarsit, avem si conditiile optime de pornire a avestei activitati, eu sper ca Timisoara sa revina in topul asistentei medicale uro-nefrologice din Romania si nu numai din Roamania.”, a spus Prof. Dr. Schiller Adalbert, medic primar nefrologie si medicina interna, Spitalul Judetean din Timisoara.
“Transplantul renal inseamna automat si imunosupresie, tratament imunosupresor. Adica a lua un organ de la un donator si al pune in organismul primitorului inseamna automat o reactie din partea sistemului imun al primitorului si atunci pentru a putea fi acceptat acest organ implantat avem nevoie de tratament imunosupresoare, adica de reducere a raspunsului imun al organismului primitorului. Din motivul asta, conditiile acolo trebuie sa fie absolut sau mult peste ceea ce este intr-o sectie chirurgicala obisnuita. Dincolo de partea de constructie trebuie sa construim echipele si sa sudam echipa in sine. Transplantul renal in strainatate este o procedura de rutina, sunt centre in care aceste proceduri fara niciun fel de problema, au aomanei antrenati numai sunt niste circuite bine puse la punct, niste echipe sudate, niste protocoale si daca astea reusim s ale implementam…sigur nu o sa fie un numar impresionant de mare.”, a spus Alin Cumpanas, medic primar urolog – Clinica Urologie Spitalul Judetean Timisoara.
In circa un an si jumatate clinica de Urologie a Spitalului Judetean din Timisoara va fi modenizata in proportie de 100% si va reprezenta cea mai moderna unitate de Urologie din intreaga tara. Dupa finalizarea reabilitarii sectie de Urologie va putea fi reluate procedurile de transplant renal, adica peste 2 ani. Momentan, in Romania, doar la Bucuresti se mai efectueaza transplant renal, centru de la Cluj fiind inchis.
1 Comment
Pingback: Transplantul renal va fi reluat la Timisoara (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate