Sub deviza „Două ţări, un scop comun!” România şi Ungaria colaborează din nou cu succes, de această dată în domeniul chirurgie pediatrice.
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, alături de partenerul său, Universitatea din Szeged(Ungaria), au demarat proiectul „Strategie comună pentru prevenirea şi tratamentul patologiei şoldului la copil în zona transfrontalieră Ungaria-România”. Acesta este primul proiect pe partea de chirurgie realizat cu Universitatea din Szeged, Spitalul de Copii şi Instituţia maghiară aflându-se deja la cea dea treia colaborare.
Desfăşurat în perioada 01.02.2012-31.01.2013, acest proiect are ca scop realizarea unei cooperări între două dintre principalele centre medicale cu profil pediatric din zona transfrontalieră Ungaria-România, pentru a putea depista şi trata din faza incipientă patologia şoldului la copil.
Prin acest proiect, din masa mare de copii suspectaţi a suferi de displazie de şold (cunoscută popular sub denumirea de „luxaţie de şold”), 4000 de bebeluşi vor beneficia anual şi în mod gratuit de o ecografie. În cazul în care este depistată această afecţiune, micuţii vor urma un tratament modern, minim invaziv.
Până în prezent, părinţii sesizau medicii, iar în jurul vârstei de 4 luni se putea face prima investigaţie. Tratamentul implica proceduri medicale, spitalizări repetate, scăderea activităţii locomotorii a nou-născutului, precum şi costuri sociale mari. Însă cu ajutorul aparaturii achiziţionate prin acest proiect, bebeluşii sunt supuşi unuio test încă din primele zile de viaţă, aşa încât să poată fi descoperite eventualele probleme cât mai curând şi să fie remediate rapid. De la 1 februarie, au fost deja investigaţi 400 de copii, la 3 dintre ei fiind depistată acaestă afecţiune.
Investiţia se ridică la 200 de mii de euro obţinuţi din finanţare europeană, suma fiind împărţită în mod egal între cei doi parteneri. În Timişoara, aceşti bani vor fi cheltuiţi pentru dotarea cu aparatură performantă de înaltă calitate şi pentru achiziţionarea unei truse de artroscopie, care este al doilea aparat de acest tip din ţară, primul fiind instalat la Braşov.
Planurile de viitor includ încheierea unor parteneriate cu spitalele din Lugoj, Sânnicolau Mare şi Deta, aşa încât la un interval de 4 zile să poată fi efectuate teste tuturor nou-născuţilor suspectaţi a suferi de displazie de şold.
Autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala