Să vorbim deschis despre tratamentul chirurgical al herniei inghinale, una dintre cele mai frecvente afecțiuni operate în secțiile de chirurgie generală! Conf. dr. Ion Daniel, șef al catedrei de Chirurgie Generală de Urgență III SUUB, ne-a prezentat soluțiile care oferă, în cazul herniei inghinale, o rezolvare completă, fără recidivă, cu durere mult diminuată și o reintegrare socială rapidă.
Ce sunt herniile, ce este hernia inghinală? Herniile sunt afecţiuni chirurgicale care se formează prin ieşirea parţială a unui organ din cavitatea abdominală, printr-un punct slab sau defect parietal. Ele sunt cauzate de slăbirea muşchilor şi aponevrozelor care formează peretele abdomenului. Hernia inghinală apare în partea de jos a abdomenului, deasupra stinghiei piciorului, mai exact, în şanţul dintre coapsă şi abdomen.
Hernia inghinală:”Preocuparea pentru o rezolvare rapidă, eficientă a acestei probleme chirurgicale, a cunoscut o evoluție lentă, pentru ca să explodeze o sumedenie de soluții în ultimele decade, care s-au apropiat de o rezolvare aproape ideală”, spune conf. dr. Ion Daniel.
Tratamentul chirurgical al herniei inghinale: ”Două dimensiuni sunt esențiale în a descrie această revoluție produsă în tratamentul unei afecțiuni până la urmă zisă banală, dar foarte preocupantă atât prin frecvența ei, cât și prin implicațiile personale și socio-economice pe care le induce. Pe de-o parte, ea apare la oameni tineri sau încă activi și impune o importantă limitare a activității fizice și profesionale. De aceea, tratamentele moderne s-au axat pe găsirea unei soluții, care să dea această rezolvare completă, radicală și o reintegrare socială rapidă”.
Tratamentul chirurgical al herniei inghinale: ”Am spus că două sunt dimensiunile acestei revoluții, una este introducerea pe scară largă, în peste 90% din cazuri, a protezelor parietale, a protezelor textile, așa-numitele plase chirurgicale. A doua dimensiune este posibilitatea de a insera aceste plase, de a le monta, pe cale minim invazivă sau laparoscopică. Mă voi referi, pe rând, la avantajele aduse de aceste două importante descoperiri ale ultimilor ani”, adaugă conf. dr. Ion Daniel.
Tratamentul chirurgical al herniei inghinale: ”Plasele chirurgicale sunt materiale textile, care manșonează sau protezează zona peretelui abdominal, pe unde se produce ieșirea organelor din cavitatea abdominală și se produce hernia. Aceste materiale au cunoscut ele însele o evoluție, ajungându-se astăzi la unele cu performanțe fizico-chimice și biologice foarte bune, în așa fel încât se vorbește deja de modelul protezei ideale. Dacă inițial au fost rețineri și temeri, uneori justificate, legate de posibilitatea apariției infecției pe aceste proteze, astăzi, condițiile de asepsie, precum și măsurile de profilaxie antibiotică au redus foarte mult acest risc, astfel că el este cu totul neglijabil. În plus, aceste proteze au rezolvat problema recidivei. Dacă înainte de era protezelor se vorbea de risc de recidivă care mergea până la 30-40 sau peste 50% din cazuri, astăzi, acest risc a fost redus progresiv până la cifre care merg sub 1% din cazuri, ceea ce este un progres incontestabil și un rezultat excepțional pentru o intervenție de acest fel”.
Tratamentul chirurgical al herniei inghinale: ”A doua dimensiune a acestei revoluții în tehnica chirurgicală o reprezintă chirurgia minim invazivă sau laparoscopică, prin care se montează aceste proteze. Ea presupune o intervenție, care se realizează prin aceste miniincizii, prin care se fac toate intervențiile laparoscopice, trei-patru miniincizii, care evită tăietura chirurgicală la locul respectiv și, cu ajutorul acestor instrumente miniaturizate, reușesc să plaseze proteza în zona slabă a peretelui abdominal. Alături de eficiența sa în rezolvarea problemei herniare propriu-zise, această chirurgie minim-invazivă are și marele avantaj al reducerii durerii postoperatorii. În ciuda anesteziei, a mijloacelor de control a durerii postoperatorii, ea este în continuare o componentă importantă în chirurgia clasică. Așadar, chirurgia minim-invazivă a redus substanțial durerea în așa fel încât bolnavul, de a doua zi, poate fi externat, în câteva zile reia activitatea ușoară, lejeră, și într-o săptămână poate să-și reia chiar antrenamentele fizice, controlat”.
Conf.dr.Ion Daniel ne-a prezentat acest ”mod spectaculos în care a fost rezolvată o problemă de chirurgie generală (tratamentul chirurgical al herniei inghinale – n.r.), care a preocupat lumea medicală mai bine de o sută de ani. Astăzi ne îndreătăm spre tratamente standardizate, adauptate fiecărui tip lezionar și fiecăruia pacient, cu rezultate excepționale, nu numai în termeni de control a herniei propriu-zise, dar și a celorlalți factori, respectiv durere diminuată, reluare precoce a activității, integrare socială și profesională rapidă”.
GALERIE FOTO: