Hemoroizii sunt niste dilatatii ale venelor ce se afla la nivelul canalului anal si al rectului. In functie de localizarea lor hemoroizii se impart in externi si interni. Aceasta impartire pe categorii va duce la abordari diferite in ceea ce priveste rezolvarea simptomelor si tratamentul curativ al bolii hemoroidale. Totusi, exista cateva masuri nonchirurgicale care se pot urma indiferent daca aveti hemoroizi interni sau externi. Aceste masuri sunt recomandate de medici daca va aflati la prima criza hemoroidala din viata. Daca insa aceste crize se repeta este indicat sa abordati o rezolvare definitiva a bolii. Este important de retinut ca aceste metode nonchirurgicale nu reprezinta un tratament curativ. Ele doar amelioreaza simptomele si pot amana cura chirurgicala invaziva sau noninvaziva a hemoroizilor.
Tratamentul bolii hemoroidale pe plan general
Pentru a putea trata si preveni reaparitia hemoroizilor interni sau externi este necesara combaterea factorilor de risc asociati bolii hemoroidale. Exista cateva cauze foarte bine cunoscute care duc la aparitia acestei boli si care pot fi prevenite cu mare usurinta. Printre ele se numara constipatia, diareea, alternanta diaree constipatie, deshidratarea, lipsa fibrelor din alimentatie, dieta neechilibrata, sedentarismul.
Constipatia va determina scaune de o consistenta dura. O data cu trecerea bolului fecal dur hemoroizii si mai ales cei interni se pot rupe sau leza. Acest lucru va determina o iritatie si inflamatie locala care se va traduce prin durere, usturime, mancarime sau senzatie de disconfort. Poate exista si o sangerare dupa scaun ca semn al lezarii peretelui hemoroidului. Nu este de neglijat si efortul din timpul defecatiei care este foarte daunator. Scremutul creste presiunea sangelui din sistemul venos facand ca hemoroizii sa se dilate si mai mult.
Diareea produce si ea la randul ei inflamatie si iritatie locala datorita emisiei explozive de materii fecale si a trecerii bruste a scaunului.
De aceea, atat cele doua extreme precum constipatia si diareea cat si alternanta acestora produce efecte daunatoare asupra hemoroizilor deja formati. Este important sa evitati dezvoltarea acestor tulburari ale tranzitului intestinal atat printr-o dieta echilibrata si bogata in fibre cat si printr-o hidratare corespunzatoare.
Este recomandata o alimentatie bogata in fibre si saraca in grasimi. Grasimile produc constipatie si ingreuneaza trecerea bolului fecal. La polul opus, fibrele pe care le gasiti din abundenta in cereale, fructe si legume absord apa si determina o consistenta mai moale a materiilor fecale. Fibrele de asemenea normalizeaza tranzitul intestinal si nu va veti mai confrunta cu probleme precum constipatia.
Pentru ca alimentatia bogata in fibre sa aiba efectul scontat este necesara si o hidratare corespunzatoare. 2L de apa pe zi sunt recomandati de doctori indiferent de tipul hemoroizilor de care suferiti. Dehidratarea determina o consistenta dura a materiilor fecale si chiar daca scaunul este zilnic, duritatea lor va irita hemoroizii interni si externi. Ingerarea unei cantitati suficiente de apa va avea efecte globale satisfacatoare nu doar in privinta patologiei hemoroidale si a tulburarilor de tranzit. Va veti simti mai activi, pielea va arata impecabil si veti arde grasimi mai repede datorita accelerarii metabolismului.
Sedentarismul reprezinta un factor de risc pentru multe patologii printre care cea cardiovasculara, metabolica, reumatismala etc. Hemoroizii se incadreaza in patologia cardiovasculara avand in vedere ca reprezinta o patologie a sistemului venos. Lipsa activitatii fizice are multe consecinte negative asupra sanatatii noastre. Daca petrecem un timp indelungat stand pe scaun sangele se acumuleaza in jumatatea inferioara a corpului determinand cresterea presiunii in sistemul venos. Venele nu au tesut muscular in peretii lor si de aceea sunt usor de destins. Astfel, ele nu sunt echipate adecvat pentru a face fata unei presiunii crescute fara a se deforma. Acest mecanism duce la aparitia varicelor la nivelul membrelor inferioare si la dezvoltarea hemoroizilor. In ambele cazuri venelor s-au destins datorita presiunii crescute si nu au mai revenit la dimensiunile initiale. Sangele stagneaza in aceste dilatatii provocand senzatia de disconfort specifica bolii hemoroidale.
In prezent exista multa lume care isi petrece timpul la birou fara a se ridica ore intregi de pe scaun. Acest lucru reprezinta un factor de risc pentru boala hemoroidala. Este important sa combateti acest risc prin efectuarea de exercitii regulate. Acest lucru se poate tranduce printr-o simpla ridicare de pe scaun o data la 30 minute si facand cativa pasi prin birou. De asemenea, daca timpul va permite, o activitate fizica regulata precum genoflexiuni, alergat, fitness sau yoga va poate aduce multe beneficii. Activitatea fizica accelereaza metabolismul, previne aparitia hemoroizilor sau dezvoltarea lor, incetineste imbatranirea, previne bolile cardiace si regleaza tranzitul intestinal.
Tratamenul local al hemoroizilor
Pentru a trata criza acuta hemoroidala nu este suficient sa faceti cateva schimbari de dieta si mai multe exercitii fizice. Chiar daca va aflati la prima criza hemoroidala sau dupa numeroase astfel de crize este recomandat sa incepeti tratamentul cu bai de sezut si aplicatie topica de creme si unguente. Aceste doua masuri va vor ameliora din simptome.
Baile de sezut sunt o modalitate eficienta si fara costuri de a diminua din inflamatia si iritatia locala. Sunt recomandate 15 minute in apa calda de preferat in cada atat dupa fiecare scaun cat si dimineata si seara. Apa calda va diminua din senzatia de usturime si mancarime. Este indicat ca baile de sezut sa se realizeze in cada si nu in lighean deoarece in cada puteti adopta o pozitie comoda care va ajuta sfincterul anal sa se relaxeze. Daca suferiti de contractii involuntare si dureroase ale sfincterului anal denumite in termeni medicali tenesme rectale baile de sezut le vor ameliora. Apa calda produce relaxare si diminuarea frecventei contractiilor.
Cremele si unguentele eliberate din farmacii fara reteta medicala sunt indicate in criza acuta hemoroidala. Ele contin anestezic si antiinflamator care vor scadea din durerea si inflamatia locala. De asemenea, vor determina disparitia sangerarii dupa scaun.
Trebuie insa retinut ca toate aceste metode locale nu rezolva decat procesul acut. Ele vor determina amanarea rezolvarii definitive a bolii hemoroidale care este reprezentat de extirparea hemoroizilor prin metode chirurgicale sau noninvanzive.
Adoptarea masurilor generale va vor ajuta atat in prevenirea unei noi crize hemoroidale cat si in sustinerea tratamentului local. Aceste modificari de alimentatie si de activitate fizica va sunt benefice pe termen lung in preventia multe boli.
Sa traiesti cu hemoroizi poate avea un impact semnificativ in viata de zi cu zi. De aceea este important sa eviti agravarea acestora. Specialistii OK Medical te asteapta cu toate informatiile de care ai nevoie si te pot ajuta sa uiti de disconfortul si durerea cauzate de hemoroizi!
1 Comment
Pingback: Tratamentul nechirurgical al hemoroizilor interni si al hemoroizilor externi • VoxMedical | Viata si sanatate