Tuberculoza ramane o problema de sanatate publica in Romania. Indiferent ca este vorba de cazuri diagnosticate tarziu sau despre cazuri rezistente la tratament, tuberculoza situeaza tara noastra pe primele locuri in Europa.
Cuprins:
“Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa care se transmite pe cale respiratorie. Chiar este o vorba care spune ca numai cine nu respira nu face tuberculoza. Din pacate, Romania inca este in fruntea tarilor care se lupta cu aceasta boala. Se stie de sute de ani, putem spune, ca tuberculoza este, in primul rand boala saraciei. Majoritatea formelor de tuberculoza extinse din Romania, inregistrate la nivelul Romaniei, sunt intalnite in randul populatiei cu probleme sociale. Peste 30 la suta, sau nu au loc de munca, sau nu au unde sa locuiasca si au alimentatie precara. Deci sunt elemente care favorizeaza progresia acestei boli”, spune dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog.
Tuberculoza nu are simptome specifice
Medicii de specialitate spun ca nu exista simptome specifice ale tuberculozei, dar o tuse care dureaza mai mult de trei saptamani trebuie sa ne puna intrebari si sa ne trimita la un pneumolog.
“Pe langa acest simptom, care este prezent la majoritatea pacientilor care au aceasta boala, mai sunt si senzatia de slabiciune, scaderea poftei de mancare, scaderea in greutate si, in formele avansate, chiar aparitia expectoratiei cu sange.”,spune dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog.
Tratament tuberculoza
Tratamentul tuberculozei reprezinta o asociere de mai multe medicamente care se administreaza o perioada mai lunga de timp, in functie de forma de tuberculoza. Sase luni de zile, daca vorbim de o tuberculoza la prim tratament sau caz nou, si opt luni de zile si mai mult, daca vorbim de o tuberculoza de recadere sau recidiva. Este vorba de un tratament care are doua faze: o faza intensiva, cand medicamentele antituberculoase se administreaza zilnic, care este de doua luni, sau de trei luni, in functie de forma de tuberculoza; si o faza de continuare, cand medicamentele se administreaza de trei ori pe saptamana, lunea, miercurea si vinerea.
Tratamentul pentru tuberculoza este gratuit
Tratamentul pentru tuberculoza este gratuit, este suportat de statul roman, prin Programul National de Supraveghere, Control si Tratament al Tuberculozei. Ceea ce ar trebuie sa stie toata populatia este ca cel mai simplu este sa previi boala. De aceea, daca cumva, simtomatologia de care spuneam – o tuse peste trei saptamani – tratamentele repetate, obisnuite, cu antibiotice nu ne ajuta cu absolut nimic ci, din contra, poate sa agraveze situatia, recomandarea este a se prezenta la specialistul pneumolog pentru un control in sensul unei posibile tuberculoze.
Daca in anturajul nostru exista cazuri de tuberculoza si noi am venit in contact cu cazurile respective, adica suntem ceea ce se cheama contact al unei persoane cu tuberculoza, este recomandat a se face controlul si celor care sunt in contact, spun medicii. Si aceste controale sunt gratuite si intra in cadrul Programului de control al tuberculozei.
“Aici populatia este putin cam rezervata. Pentru ca a-mi face un control fara sa am nicio simptomatologie, noi inca nu avem cultura, din pacate, si educatia necesara din punctul de vedere al sanatatii, pentru a face control de rutina pentru sanatate. Si categoria contactilor intra in categoria celor fara simptomatologie care, daca ar fi investigati, ar putea diagnostica acele forme usoare de tuberculoza, pentru ca trebuie sa spunem ca exista un procent de 20-30 la suta din cazuri care se descopera intamplator, in urma unui examen radiologic, fara simptomatologie”, mai spune dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog.
Statisticile arata ca, in continuare, Romania are cea mai mare incidenta a tuberculozei din Uniunea Europeana, iar reticenta multor persoane de a se investiga si trata corect pentru tuberculoza vine din teama de a nu fi stigmatizate de cei din jur.
autor: DELIA SESCU BARBU