Tusea convulsiva la copil este una dintre bolile asupra careia lumea medicala si-a indreptat atentia acum cativa zeci de ani. Din acest motiv, tusea convulsiva este cea in care agentul incriminat este Bordetella pertusis.
“Acest agent a fost atacat in mod preventiv prin obtinerea unui vaccin. Tusea convulsiva, odata intrata in programul de vaccinari si daca el se respecta nu ar mai trebui sa fie o prezenta in viata noastra medicala de zi cu zi. Desigur ca, din motive medicale al campaniilor destul de furibunde si gresite impotriva vaccinarii acestor boli, au inceput sa apara cazuri. Tusea magareasca, ca sa vorbesc in limbajul cunoscut de catre parinti, este o afectiune care poate sa impieteze asupra vietii scolare sau prescolare. Este deranjanta si prin consumul de antibiotice. Copilul trebuie izolat. Schemele antibiotice cuprind de la vechile tetracicline, pana la clasa macrolidelor.”, a spus dr. Mihai Gafencu, medic pediatru, Spitalul Clinic de Copii Louis Țurcanu, Timișoara.
Prin vaccinare, tusea convulsiva este tinuta sub control
“In contextul vaccinarii noi scadem foarte mult si tinem sub control incidenta acestei boli care are un mare grad de contagiozitate. Odata germenul ivit intr-o colectivitate noi putem sa riscam imbolnavirea.”, a adaugat dr. Mihai Gafencu, medic pediatru, Spitalul Clinic de Copii Louis Țurcanu, Timișoara.
Vaccinarea este importanta pentru prevenirea acestei boli, mai ales ca nu ai cum sa eviti comunitatile, unde virusul se raspandeste foarte usor.
“Comunitatile de copii, desi aceste comunitati nu trebuie evitate, copilul trebuie sa se dezvolte in comunitate. Dar comunitati avem, de exemplu, si daca mergem la film sau stam in tramvai. Avem in jurul nostru oameni care ne pot expune la infectiile lor. Nu ai cum sa eviti acest lucru decat vaccinand populatia si mai apoi mergand la medic si tratand.”, a spus dr. Mihai Gafencu, medic pediatru, Spitalul Clinic de Copii Louis Țurcanu, Timișoara.
Simptomele unei tuse convulsive sunt asemanatoare unei gripe obisnuite
“Primele semne nu pot sa deceleze aceasta boala de alte boli si sunt semnele unei, popular vorbind, gripe obisnuite, adica rinorea, starea de rau, in sensul ca nu mai ai pofta de mancare, nu mai esti destul de activ si desigur febra. Mai apoi apare tusea care, in faza a doua ajunge la un apogeu de tuse latratoare care este extrem de deranjanta si uneori pot provoca varsatura.”
“Incepem intotdeauna cu tratamentul simptomatic, daca copilul face febra trebuie sa atacam etiologia, dar trebuie sa ii tratam pe moment febra si febra mare la varsta mica are consecinte. Asadar tratam cu simptomatice, febra cu antitermic, tusea cu antitusiv, rinoreea asociata cu aplicatiile nazale. Toate duc la o vindecare in aproximativ doua saptamani, iar cea de contagiozitate ne asigura un confort in jurul a trei.”, a adaugat dr. Mihai Gafencu, medic pediatru, Spitalul Clinic de Copii Louis Țurcanu, Timișoara.
Vindecarea depinde de eficienta antibioticului, insa, in cel mult trei saptamani pacientul este vindecat.
autor:Liana Gorun
1 Comment
Pingback: Durerea in gat – cauze, complicatii, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate