Potrivit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), fumatul este una dintre problemele cele mai severe cu care s-a confruntat omenirea la nivel global de-a lungul timpului, statisticile consemnand ca in intreaga lume exista peste un miliard de fumatori, jumatate dintre ei ajungand la deces din cauza acestui obicei atat de nociv.
Fumatul scade imunitatea
Potrivit specialistului pneumolog Laura Cardos, fumatul scade imunitatea, creste sansele declansarii afectiunilor cardiovasculare, a infectiilor si a problemelor dermatologice, statisticile aratand ca 90% dintre bolnavii depistati cu cancer pulmonar sunt fumatori. Daca initial nicotina, gudronul si monoxidul de carbon pe care le contine tigara irita si inflameaza caile aeriene, in timp acestea distrug sistemul celular al plamanilor.
Persoanele nefumatoare din jurul fumului de tigara si mai grav afectate
Cum fumul produs de o tigara contine peste 4000 de substante chimice, dintre care 50 fiind dovedit cancerigene, riscurile de cancer pulmonar sunt prezente nu doar pentru fumatorii activi ci si pentru cei pasivi. Daca tinem cont de faptul ca doar 15% din fumul de tigara ramane in organism, restul de 85% fiind eliminat, persoanele nefumatoare care stau in preajma fumatorilor sunt aproape la fel de mult expuse riscurilor pe care le genereaza fumatul.
Problemele sunt cu atat mai grave cu cat debutul fumatului are loc la o varsta mai frageda, inregistrandu-se cazuri in care pacientii fumau chiar si de la 6 ani.
Fumatul creste cu peste 25% riscul declansarii unui AVC
S-a constatat ca fumatul creste cu peste 25% riscul declansarii unui AVC (accident vascular cerebral), indiferent daca vorbim de un fumator activ sau pasiv. Totodata, statisticile arata ca o persoana expusa fumului de tigara (fumator pasiv) are cu 30% mai multe sanse sa aiba probleme pulmonare decat o persoana care nu a intrat in contact cu fumul de tigara.
Medicii au constatat ca, in timp ce muschiul inimii si vasele de sange au nevoie de un an pentru a se remedia dupa ce o persoana renunta la fumat, plamanii nu isi revin la starea lor de dinainte de fumat.
Fumatul declanseaza cele mai multe decese in lume
Fumatul reprezinta in momentul de fata una dintre cauzele care genereaza cele mai multe decese pe glob, rata de supravietuire in urma unui cancer pulmonar fiind foarte redusa. Doar 20% dintre cei diagnosticati cu aceasta afectiune ajung sa traiasca mai mult de un an de la depistarea unui cancer pulmonar, peste 55% dintre pacienti avand deja metastaze in momentul cand boala este depistata, spune medicul Laura Cardos. Rata mare a mortalitatii generate de fumat face ca lupta contra acestui obicei nociv sa fie o preocupare la nivel global, cu atat mai mult cu cat riscurile sunt mult mai mari pentru copiii expusi activ sau pasiv fumului de tigara.
2 Comments
Pingback: Fumatul – Un expert pneumolog atrage atentia asupra substantelor radioactive existente in fumul de tigara • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Trombofilia in sarcina – simptome, diagnostic, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate