UNICEF a făcut un apel la donaţii în valoare de 1,28 de miliarde USD pentru finanţarea operaţiunilor sale umanitare din 2012, derulate în sprijinul copiilor din peste 25 de ţări ale lumii.
Pe lista ţărilor se regăsesc multe state ce se confruntă de o lungă perioadă de timp cu aşa-numitele crize “silenţioase”, însă aproape o treime din acestea afectează Somalia şi alte ţări din Cornul Africii.
“În timp ce atenţia comunităţii internaţionale este îndreptată în mare parte asupra nevoilor umanitare din Cornul Africii, nu trebuie să uităm nici de nevoile apărute în întreaga lume din cauza a numeroase crize îndelungate, crize silenţioase,” a afirmat Rima Salah, Director Executiv Adjunct al UNICEF, cu ocazia lansării raportului UNICEF “Acţiuni umanitare pentru copii în 2012”, lansare ce a avut loc, la Geneva.
“În Sahel, ne confruntăm cu o criza de alimente fără precedent. În plus, Republica Democrată Congo, Ciad şi Republica Centrafricană, ca să numim doar câteva, se confruntă cu situaţii de urgenţă în care sunt necesare fonduri pentru a asigura supravieţuirea celor mai vulnerabili localnici – copiii şi femeile,” a mai adăugat Rima Salah.
Raportul UNICEF descrie situaţia cotidiană a unora dintre femeile şi copiii cei mai vulnerabili ai lumii, captivi în crize umanitare peste tot în lume, şi fondurile necesare pentru a răspunde nevoilor stringente şi pe termen lung ale acestora, dar şi pentru a le asigura dreptul la sănătate, supravieţuire şi dezvoltare.
Documentul prezintă operaţiunea umanitară de proporţii din Cornul Africii unde UNICEF a acționat prompt pentru desfăşurarea unei operaţiuni menite să salveze viaţa a sute de mii de copii şi femei din regiune, aflaţi la limita supravieţuirii.
De asemenea, raportul vorbeşte despre nevoile copiilor şi familiilor sinistrate în urma violenţelor după alegerile din noiembrie 2010 în Coasta de Fildeş şi de independenţa Sudanului de Sud de Republica Sudan, despre cele cinci milioane de persoane afectate de inundaţii în Pakistan pentru al doilea an consecutiv şi despre operaţiunea de reconstrucţie a statului Haiti, la doi ani după cutremurul ce a zguduit cea mai săracă ţară din emisfera vestică.
Raportul aminteşte şi de valul de tulburări şi schimbări politice din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii care a creat nevoi umanitare în regiune, mai ales în ţări precum Yemen, afectat deja de o criză îndelungată.
În ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă de lungă durată, raportul UNICEF afirmă: “În întreaga lume, milioane de copii trăiesc în mijlocul unor crize ce durează de ani buni. În timp ce unele dintre acestea reuşesc să atragă atenţia mass-media şi a oamenilor politici, altele nu au niciun ecou internaţional, iar multe dintre ele devin ‘crize silenţioase’ în care nevoile umanitare profunde, există departe de ochiul publicului, sunt prea uşor şi prea repede trecute cu vederea.”
Raportul accentuează importanţa pregătirii pentru situaţii de urgenţă şi a creşterii nivelului de rezistenţă, acestea fiind critice pentru reducerea numărului de morţi şi răniţi înregistrat în astfel de situaţii.
După mulţi ani, conflictul din estul şi nord-estul Republicii Democrate Congo continuă să afecteze în mod semnificativ milioane de oameni, se afirmă în raport.
În iunie 2011, peste 1,5 milioane de oameni, jumătate din ei copii, au fost strămutaţi din cauza violenţelor etnice. Milioane de copii din zonele afectate de conflict nu frecventau şcoala, iar atacurile caracterizate prin violenţe sexuale în masă erau extrem de frecvente în unele provincii, în timp ce epidemiile de pojar şi holeră ameninţau viaţa a milioane de copii.
În Haiti, UNICEF şi partenerii săi continuă să ajute supravieţuitorii cutremurului din 2010 şi fac demersuri pentru a spori nivelul de rezistenţă al celor mai vulnerabili dintre haitieni. În 2011, UNICEF a contribuit la reunificarea a 2.500 de copii cu familiile lor şi a înfiinţat 193 de şcoli temporare pentru aproximativ 86.000 de copii.
“Am obţinut multe rezultate pozitive în zonele afectate de crize în 2011, însă milioane de copii şi familiile lor vor continua să aibă şi în 2012 nevoi pe termen scurt şi lung. UNICEF solicită o finanţare pe măsură pentru a-şi duce la îndeplinire angajamentul faţă de copii.” a afirmat Salah.
“Pe lângă faptul că reprezintă viitorul, copiii sunt cei mai vulnerabili şi trebuie să beneficieze de un sprijin generos şi consistent din partea comunităţii de donatori.”
Sursa: unicef.ro