Concluzie, desprinsa in urma unui recent studiu: daca doua treimi din copii stau bine, in Romania, cu greutatea, unul din patru e supraponderal sau chiar obez, iar unul din o suta sufera de subnutritie severa.
Aproximativ un sfert dintre copii sunt supraponderali sau obezi. Prevalenta suprapoderalitatii (inclusiv obezitatea) la copii, in Romania, este de 26,75%, iar prevalenta obezitatii este de 11,6%. Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la baieti (29,8%) este cu 6,1% mai mare decat la fete (23,7%).
Situatia cea mai grava, in Europa, e semnalata in Italia, unde 49% dintre baieti si 42,5% dintre fete au greutatea peste normal.
In ceea ce priveste distributia starii de nutritie pe sexe, la nivel national, cam 5% dintre fete si acelasi procent dintre baieti au subnutritie, iar subnutitie severa prezinta aproximativ 1% dintre copii. Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare fata de procentul de baieti normoponderali (65,2%).
Obezitatea la copii, mai des intalnita in mediul urban fata de mediul rural
Prevalenta obezitatii este semnificativ mai mare in mediul urban fata de mediul rural si cel semi-urban si de aproape de doua ori mai mare la baietii de 8 ani din Romania fata de fetele cu aceeasi varsta.
Acestea sunt concluziile studiului realizat de catre Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica in cadrul proiectului coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, European Childhood Obesity Surveillance Initiative.
”Obezitatea la copii este o problema importanta de sanatate, iar prevalenta ei este in crestere in intreaga lume, cu o tendinta alarmanta pentru Europa. Consecintele supraponderalitatii in timpul copilariei constau in boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la scoala si de o scadere a stimei fata de sine. Prevalenta obezitatii s-a triplat in 2010 fata de anul 1980 (OMS). Din aceasta cauza, Romania, si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
In Romania, studiul s-a desfasurat pentru copii din grupa de varsta 8 ani, iar datele au fost colectate in luna mai 2013, pe parcursul a trei saptamani. Masuratorile au fost realizate in 207 scoli.