Vaccinarea HPV poate determina inceperea precoce a vietii sexuale si poate produce sterilitate? Autoritatile, angajate in lupta cu cancerul de col uterin, raspund si vorbesc inclusiv de contraindicatii, precautii si reactii adverse!
Cancerul este determinat de aparitia si inmultirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care si-au modificat structura si functiile. Cu cat aceste celule sunt mai diferite decat cele normale, cu att exista mai mult posibilitatea de dezvoltare in viitor a cancerului de col uterin. In majoritatea cazurilor acest lucru dureaza mai multi ani, dar uneori se poate intampla si in decurs de un an. Aceste modificari pot fi detectate prin teste de laborator Babes-Papanicolau inca din stadii initiale. Aceste teste pot stabili daca exista sau nu posibilitatea de aparitie a cancerului de col uterin.
In Romania se inregistreaza anual 3.000 de cazuri noi si un total de 40.000 de femei care au diagnosticul de cancer de col uterin.
HPV – Virusul Papilloma Uman – este un virus care se transmite usor si determina infectii foarte frecvente. Infectia cu HPV se produce de obicei prin contact sexual, dar uneori chiar contactul cutanat direct cu zona genitala poate fi suficient pentru transmiterea acestuia. Desi prezervativul este eficient in cazul multor boli cu transmitere sexuala si reduce riscul infectarii cu HPV, nu asigura protectie totala, iar de multe ori viata sexuala incepe inainte de folosirea acestuia. Infectia cu HPV nu determina simptome de boala; cele mai multe infectii se vindeca datorita raspunsului organismului, dar o noua infectie poate reaparea oricand pe parcursul vietii. Unele infectii persista si determina aparitia leziunilor canceroase.
Se estimeaza pana la 80% dintre femei se vor infecta cu HPV de-a lungul vietii, iar 50 % dintre acestea cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin.
Prevenirea cancerului de col uterin se poate face prin vaccinare, aceasta fiind principala masura prin care prevenim infectia, asigurand un grad mare de protectie. Raspunsul sistemului imun dupa vaccinarea anti-HPV a fetitelor de 10 – 15 ani este foarte bun; de aceea, aceasta este considerata o varsta foarte indicata pentru administrarea vaccinului HPV.
Beneficii si riscuri ale vaccinarii HPV
Vaccinurile HPV nu contin material infectios, prin urmare ele nu pot produce infectia si nici nu pot duce la aparitia ulterioara a cancerului de col uterin. De asemenea, este important de subliniat ca nu determina inceperea precoce a vietii sexuale si nu produc sterilitate, se arata intr-un ghid difuzat de Ministerele Sanatatii si Educatiei.
Eficienta vaccinului: pana in prezent, nu s-a inregistrat necesitatea administrarii unei noi doze. Studiile actuale dovedesc o durata a protectiei de peste sapte ani. Este foarte probabil ca imunitatea sa fie indelungata, ipoteza sustinuta pe baza unor studii.
Autoritatile se adreseaza parintilor: “Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale!”
Intrebare pe care ar trebui sa si-o puna un parinte: De ce este bine sa imi vaccinez fiica impotriva infectiei cu HPV daca nu a inceput viata sexuala? “Este dificil sa va ganditi ca fiica dumneavoastra ar putea intra in contact cu HPV, mai ales daca nu a inceput viata sexuala. Dar, ca si alte vaccinuri pe care fiica dumneavoastra le-a facut, vaccinarea anti-HPV are rolul de a preveni afectiunile respective. Aceasta inseamna ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin isi face efectul cel mai bine inainte de a lua contact cu tulpinile oncogene 16 si 18 de HPV. Este important sa va ajutati fiica sa se protejeze inca de acum, inainte de a fi expusa la posibilitatea infectarii cu HPV”, raspund specialistii.
Care sunt reactiile adverse ale vaccinului HPV?
Ca si in cazul tuturor vaccinurilor, pot exista unele reactii adverse pasagere. Vaccinul HPV s-a dovedit a fi bine tolerat la femei si fete cu varste cuprinse intre 10 si 25 ani. Vaccinul se administreaza in trei doze intr-un interval de 6 luni. Cea mai frecventa reactie adversa observata dupa vaccinare a fost durerea la locul administrarii.
Cu frecventa mai redusa au fost semnalate si alte efecte nedorite, cum ar fi: dureri de cap, greata sau varsaturi, dureri musculare. Majoritatea acestor reactii au avut o severitate între usoara si moderata si au fost de scurta durata.
Vaccinul HPV – contraindicatii si precautii
Inainte de administrarea oricarui medicament, inclusiv a unui vaccin, este indicata consultarea medicului. Contraindicatiile absolute ale vaccinurilor HPV se refera doar la hipersensibilitatea dovedita fata de una dintre componentele vaccinale, precum si la bolile febrile grave. De asemenea, nu exista suficiente studii clinice care sa recomande administrarea in perioada de sarcina si alaptare sau la persoane cu imunodeficiente.
2 Comments
eu am fost diagnosticata cu virus HPV. teste de laborator. Dupa 1 an am refacut testele: nu mai era.
Asadar in loc de vaccinul scump (150 euro x 3 doze, colosal pt o familie ce traieste cu 150 euro pe luna) sportul, igiena somnului si alimentatiei au avut aceleasi efecte. A,da,s i am si slabit.
Pingback: Cât de riscantă este cervicita netratată • VoxMedical | Viata si sanatate