Autoritatile forteaza… vaccinarea obligatorie: inscrierea copiilor in gradinite si scoli se face doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii vaccinarii copilului! Totul, intr-un proiect de lege, “presarat” cu amenzi.
Vaccinarea, obligatorie: opt vacinuri pe lista, posibil si al noualea
In Romania se trece la vaccinarea obligatorie cu opt vaccinuri administrate la copii impotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei, precizeaza HotNews. BCG, folosit impotriva tuberculozei, nu este inclus in varianta la care face referire sursa citata, printre vaccinurile obligatorii, insa surse medicale sustin ca si acest vaccin va intra in categoria celor obligatorii.
Pentru vaccinarea obligatorie, informarea parintelui este necesara, iar consimtamantul este prezumat. Parintele va trebuie sa semneze o declaratie prin care refuza sa-si vaccineze copilul, in caz contrar considerandu-se din oficiu ca este de acord cu vaccinarea.
Inscrierea in gradinite si scoli se va putea face doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii ca micutii au efectuat vaccinarea obligatorie. Parintii care fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari isi vor scapa copiii de vaccinarea obligatorie. Daca dovada efectuarii imunizarilor obligatorii nu va fi adusa, parintii vor trebui sa obtina de la Comisia Judeteana de Vaccinare un act in care sa fie precizate clar datele de recuperare a vaccinarii in urmatorul an. Daca nici dupa acest an nu vor fi efectuate vaccinurile impuse, gradinita/scoala nu-l mai poate inscrie pe copil, iar situatia va fi “parata” la sus-amintita comisie!
Vaccinarea, obligatorie: parintii nu primesc amenzi, institutiile, da – pana la 10.000 de lei
Doar institutiile care aplica vaccinarea obligatorie se aleg, daca nu se conformeaza, cu amenzi, nu si parintii! Parintii sunt insa facuti responsabili de “asigurarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate”.
Gradinitele si scolile care accepta inscrierea copiilor fara adeverinta care atesta vaccinarea obligatorie efectuata pot primi sanctiuni pana la 10.000 de lei. Tot cu atat se pot alege medicii de familie si cadrele medicale implicate in activitatile de vaccinare. O sanctiune de pana la 2.500 de lei poate primi unitatea de invatamant care inscrie copii si dupa termenul de un an impus pentru vaccinarea obligatorie. Institutiile abilitate trebuie sesizate in cazul unui copil nevaccinat pana la varsta de 3 ani. Acuzatia? “Rele tratamente aplicate minorului de catre parinti”.
Gradul acoperirii vaccinale a scazut dramatic, sustine IPP
Gradul acoperirii vaccinale la nivel national în 2014 a scazut dramatic, la mai putin de 86% fata de tinta nationala asumata, de 95%, a Programului National de Imunizare. Procentul copiilor depistati ca incomplet vaccinati la varsta de 18 luni a crescut cu 15% fata de anul precedent, ceea ce trebuie sa alarmeze autoritatile statului roman, considera Raluca Popovici – coordonator programe în cadrul Institutului pentru Politici Publice.