Trei din cinci vaccinuri obligatorii pentru copii nu se mai gasesc la cabinetele medicilor de familie din tara. Este vorba despre vaccinul hexavalent, cel impotriva hepatitei B, dar si cel care se face impotriva tetanosului si difteriei la copiii de 6 ani.
Doctorii amana imunizarea, timp in care Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru a depasi criza.
Asociatiile de parinti atrag atentia ca lipsa serurilor duce la o scadere a ratei vaccinarii in Romania, mai ales in conditiile in care tara noastra rata de imunizare este deja 75%, cu 20 de procente sub limita recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
„Este un vaccin pe care nu il avem cam de 2 luni de zile si care se face la 2 luni, la 4 luni si la 11 luni. El combate boli care nu au tratament,” precizeaza dr. Adriana Turculet, medic de familie.
Suntem in continuare intr-o mare criza de vaccinuri
„Stam foarte prost. Suntem in continuare intr-o mare criza de vaccinuri. Hexavalentul este binecunoscut ca lipseste. Avem problema cu anti-hepatiticul B. Avem problema cu anti pneumococic carea fost bugetat de 3 ani de zile, pardon, a fost mentionat in planul national de imunizare. El este pe lista vaccinurilor pe care copiii nostri ar trebui sa le primeasca dar nu a fost niciodata bugetat de Guvern,” spune Ana Maita, Asociatia Mame pentru mame.
Ministerul Sanatatii spune ca a finalizat licitatia de achizitie pentru vaccinul hexavalent, dar contractul va putea fi incheiat abia zilele urmatoare o data cu aprobarea bugetului de stat.
In afara de acest vaccin, alte doua din schema obligatorie lipsesc din cabinetele medicilor: serul contra Hepatitei B si vaccinul destinat copiilor de 6 ani care previne imbolnavirea cu difterie si tetanos.