Ar trebui sa stii asta: Agentia Europeana a Medicamentului a facut publice aspecte legate de vaccinurile HPV (human papillomavirus) – anuntul este clar!
Nu exista nicio justificare pentru a schimba modalitatea de utilizare a vaccinurilor HPV!
Agentia Europeana a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) a finalizat evaluarea stiintifica a dovezilor care insotesc raportarile a doua sindroame, si anume sindromul dureros regional complex (complex regional pain syndrome = CRPS) si sindromul de tahicardie posturala ortostatica (postural orthostatic tachycardia syndrome = POTS) la femeile tinere carora le-a fost administrat vaccinul HPV (HPV – human papillomavirus).
Agentia Europeana a Medicamentului confirma faptul ca dovezile existente nu sustin relatia de cauzalitate intre vaccinurile HPV (Cervarix, Gardasil/Silgard si Gardasil-9) si sindromul dureros regional complex, respectiv sindromul de tahicardie posturala ortostatica.
“…nu exista nicio justificare pentru a schimba modalitatea de utilizare a vaccinurilor si nici modificarea versiunii actuale a Informatilor despre medicament”, transmite Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, preluand datele Agentiei Europene a Medicamentului.
Probleme: dureri, ameteli, lesin, slabiciune, greata, oboseala
Sindromul dureros regional complex este un sindrom dureros cronic care afecteaza unul din membre. Sindromul de tahicardie posturala ortostatica este o afectiune manifestata prin cresterea anormala a frecventei cardiace la trecerea din pozitia asezat la ridicarea in picioare, insotita de simptome precum ameteli, sincopa (lesin) si slabiciune, dar si cefalee, durere, stare de greata si oboseala.
Simptomele sindromului dureros regional complex si ale sindromului de tahicardie posturala ortostatica se pot suprapune altor afectiuni, ceea ce ingreuneaza diagnosticarea, atat in randurile populatiei generale cat si la persoanele vaccinate.
Vaccinurile HPV, administrate la peste 80 de milioane de fete si femei
Reevaluarea EMA a cuprins cercetari publicate, date provenite din studii clinice si rapoarte de reactii adverse suspectate, raportate de pacienti si profesionisti din domeniul sanatatii, precum si date furnizate de statele membre.
In cadrul reevaluarii efectuate, s-a recunoscut faptul ca vaccinurile respective au fost administrate la peste 80 de milioane de fete si femei din intreaga lume, in unele tari europene acestea fiind utilizate in cazul a 90% de persoane din categoria de varsta recomandata pentru vaccinare. Prin administrarea acestor vaccinuri se anticipeaza prevenirea multor cazuri de cancer de col uterin (care determina zeci de mii de decese anual la nivelul Europei), precum si a altor tipuri diverse de cancer si afectiuni cauzate de HPV. Prin urmare, beneficiile vaccinurilor HPV depasesc in continuare riscurile.