Vaginita bacteriana este o boala a vaginului cauzata de bacterii. O crestere excesiva a unei bacterii poate duce la o infectie vaginala, denumita vaginita bacteriana.
Vaginita bacteriana este cauzata de un dezechilibru al florei bacteriene care apare in mod natural si este adesea confundat cu candidoza sau infectie cu Trichomonas vaginalis ( trichomoniaza ), care nu sunt cauzate de bacterii.
Cuprins:
Vaginita bacteriana – simptome
Cel mai comun simptom al vaginitei bacteriene este eliminarea unei secretii in cantitate excesiva, urat mirositoare, de culoare alb-cenusie, diferita de secretia vaginala normala., care poate fi insotit de un miros neplacut , de peste).
Aceasta secretie urat mirositoare din peretii vaginului este, de obicei, fara vreo iritatie semnificativa, durere sau eritem (roseata), cu toate ca poate produce mancarimi usoare uneori.
Vaginita bacteriana poate fi asimptomatica la aproape jumatate din femeile afectate.
Simptome asemanatoare cu vaginita bacteriana sunt bolile cu transmitere sexuala, infectia de tract urinar si infectia vaginala.
Vaginita bacteriana – cauze
Un vagin sanatos contine in mod normal mai multe microorganisme. Lactobacillii par a ajuta la prevenirea altor microorganisme vaginale ce se multiplica la un nivel la care acestea determina simptome. Lactobacilii ajuta la mentinerea pH – ului vaginal la un nivel scazut si la prevenirea inmultirii excesive a altor tipuri de microorganisme.
Astfel, femeile cu vaginita bacteriana au mai putine microorganisme de tip lactobacili decat in mod normal si mai multe bacterii de alte tipuri.
Una dintre cauzele directe ale vaginitei bacteriene este dusul prea des, care modifica flora vaginale si predispune femeile la dezvoltarea de vaginita bacteriana.
Vaginita bacteriana nu poate fi asociata cu activitatea sexuala, nu exista nici o dovada clara a transmiterii pe cale sexuala. Este posibil ca persoanele inactive sexual sa fie infectate cu vaginita bacteriana.
Vaginita bacteriana poate afecta, uneori, femeile dupa menopauza. Deficienta de fier subclinice (anemie), poate provoca vaginita bacteriana la femeile gravide.
Vaginita bacteriana – diagnostic
Vaginita bacteriana se diagnosticheaza pe baza simptomelor, a unui examen pelvin si a unei examinari la microscop a unei mostre prelevate din secretia vaginala.
Atunci cand la microscop se gaseste un numar mic de lactobacili si un numar mai mare de alte bacterii, se pune diagnosticul de vaginita bacteriana.
Vaginita bacteriana – tratament
Antibiotice
Vaginita bacteriana se trateaza cu antibiotice. Metronidazol sau clindamicina oral sau vaginal sunt un tratament eficient. Cu toate acestea, exista o rata mare de recurenta.
Vaginita bacteriana nu este considerata o infectie cu transmitere sexuala, si nu este recomandat un tratament si partenerului de sex masculin.
Probiotice
Mai multe studii au descoperit ca probioticele (care contine Lactobacillus specii de bacterii, inclusiv L. rhamnosus , L. reuteri , L. acidophilus , si L. fermentum ) pot fi foarte eficiente (88-90% rata de vindecare), fie administrat pe cale orala sau aplicate topic (vaginal).
Prebioticele
Prebiotic este un termen care este folosit pentru un nutrient care stimuleaza sanatatea microflorei vaginale. Termenul este utilizat in general pentru componente alimentare care imbunatatesc sanatatea umana prin stimularea selectiva a cresterii si/sau activitatea bacteriilor existente in intestin.
Aportul alimentar
Vaginita bacteriana are legatura cu aportul alimentar al unei persoane.
Ingestia de acid folic , calciu si vitamina E are un efect invers asupra vaginozei bacteriene severa (ingestia crescuta a acestor substante nutritive scade riscul de vaginita bacteriana). Aportul ridicat de grasimi poate provoca vaginita bacteriana.
Complicatii – vaginita bacteriana
Vaginita bacteriana poate dezvolta complicatii daca femeia este insarcinata. In timpul sarcinii, ea poate duca la aparitia de complicatii, precum avortul spontan, nastere prematura (inainte de termen) si infectie pelvina aparuta dupa nastere.
Vaginita bacteriana poate provoca infectia uterului care este o cauza frecventa a nasterii premature.
Prezenta unei vaginite bacteriene in momentul unei proceduri/tehnici pelvine invazive (cum ar fi nasterea prin cezariana, histerectomia, avortul clinic, biopsia endometriana sau plasarea unui dispozitiv intrauterin) creste riscul de aparitie a unei infectii pelvine.
Prezenta unei vaginite bacteriene in momentul expunerii la o boala cu transmitere sexuala (inclusiv HIV) creste riscul de a face acea infectie.
2 Comments
Pingback: Vaginoza bacteriana – 123Urban
Pingback: Vaginoza bacteriană, de la simplă infecție la infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate