Cercetatorii de la Institutul Pasteur si Vaccine Research Institute, in colaborare cu KU Leuven (Leuven, Belgia), Orléans Regional Hospital, Hôpital Européen Georges Pompidou (AP-HP), Inserm si CNRS, au studiat sensibilitatea variantei Omicron la anticorpii monoclonali utilizati in practica clinica pentru prevenirea formelor severe de boala la persoanele cu risc, precum si la anticorpii din sangele persoanelor infectate anterior cu SARS-CoV-2 sau vaccinate.
Expertii au constatat, in urma probelor de sange colectate de la persoanele care au primit doua doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca sau Pfizer, ca Omicron este mult mai putin sensibil la anticorpii neutralizanti in comparatie cu varianat Delta. La cinci luni de la vaccinare, anticorpii din sange nu mai erau capabili sa neutralizeze Omicron. Aceasta pierdere a eficacitatii a fost observata si la indivizi care au fost infectati cu SARS-CoV-2 in ultimele 12 luni.
Administrarea unei doze booster cu vaccin de la Pfizer sau a unei singure doze de vaccin la indivizi infectati anterior a condus la o crestere semnificativa a nivelurilor de anticorpi, care a fost suficienta pentru a neutraliza Omicron. Prin urmare, Omicron este mult mai putin sensibil la anticorpii anti-SARS-CoV-2 utilizati in prezent in practica clinica sau obtinuti dupa doua doze de vaccin.
Ce se stie despre Omicron
Inca se cunosc destul de putine lucruri despre varianta Omicron. Studiile epidemiologice initiale demonstreaza ca aceasta varianata este mai transmisibila decat Delta. Are peste 32 de mutatii in proteina spike, in comparatie cu primul SARS-CoV-2 si a fost desemnata ca o varianta ingrijoratoare de catre OMS pe 26 noiembrie 2021. Oamenii de stiinta cred ca numeroasele mutatii ale proteinei spike i-au permis variantei Omicron sa evite in mare masura raspunsul imun.
1 Comment
Pingback: Varianta Omicron a coronavirusului este rezistentă la majoritatea anticorpilor monoclonali • VoxMedical | Viata si sanatate