Criostripping-ul este o metoda moderna de cura a varicelor si reprezinta extractia venei bolnave, prin inghetare. Dar, cum se realizeaza?
“Se introduce un cateter in vena, al carui temperatura se scade cu ajutorul azotului, pana la minus 85 de grade. Vena adera de sonda si poate fi extrasa cu usurinta. Care sunt avantajele acestei metode? Fata de strippingul classic sau cura clasica a varicelor, nu are multe cicatrici, nu prezinta hematoame, este o operatie practic miniminvaziva. Are avantajul, fata de metodele endodermice, de ablatie termica a… practic nu este o ablatie, este o obliterare a venei prin laser sau prin radiofrecventa, dar structura ramane pe loc, vena ramane pe loc. La criostripping, vena este extrasa. Daca vreti sa comparam , este exact ca si cum ai pune mana, cand afara este o temperatura de minus 20 de grade, pe o clanta. Mana ti se lipeste de clanta. Asa se intampla si cu vena, dar la minus 85 de grade Celsius. Metoda este foarte buna, este verificata, nu produce hematoame postoperatorii si avem deja experienta. In doi ani, de cand am introdus-o in tara, in premiera nationala, avem peste 250 de cazuri operate, cu evolutie foarte buna. Pacientii sunt multumiti, deci este o metoda pe care o recomand cu caldura.”, a spus Prof. Univ. dr. Sorin Olariu – şeful Clinicii I Chirurgie Timişoara, preşedintele Societăţii Române de Flebologie.
Daca li se scoate vena, pe unde mai curge sangele, se intreaba pacientii.
“Raspunsul este foarte simplu. Este vorba de o vena bolnava. In organism, circulatia prin vene este de jos in sus., antigravitationala. Sistemul profund venos este Acela important si Acela prin care se realizeaza circulatia. Cand sistemul venos superficial este insufficient, apar varicele, iar sangele, in loc sa mearga de jos in sus, recade, sta in vena si nu mai aduce aport de oxigen pentru tesuturi, pentru tegument si consecinta sunt modificarile de insuficienta venoasa cronica, cu acele tegumente inchise la culoare, tegumente de tip tahidermic si in final leziunea ulceroasa gambiera, de tip venos.”, a spus Prof. Univ. dr. Sorin Olariu – şeful Clinicii I Chirurgie Timişoara, preşedintele Societăţii Române de Flebologie.
Care dintre pacientii care sufera de varice, pot scapa de acestea prin metoda criostripping?
“Acest tip de interventie este recomandat tuturor persoanelor care prezinta varice sistematizate, varice tributare teritoriilor safen intern sau safen extern, mai putin persoanelor care au varice de tip reticular sau teleagectazii. La persoane cu edeme ale membrelor inferioare, metoda este foarte buna, pentru ca se practica abliatia venei, in siguranta. In orice caz, trebuie un consult de specialitate si acel consult va stabili daca pacientul are aceasta indicatie sau nu o are. De asemenea, este foarte importanta cartografierea Doppler a membrului inferior afectat. Adica, efectuarea unei harti si a zonelor de reflux venos, la nivelul membrului inferior.”, a spus Prof. Univ. dr. Sorin Olariu – şeful Clinicii I Chirurgie Timişoara, preşedintele Societăţii Române de Flebologie.
O persoana care doreste sa scape de varice, prin metoda criostripping, poate sa ia legatura cu medicii de la Clinica I Chirurgie Timisoara si sa se programeze telefonic 0726628366 sau accesand site-ul: www.chirurgietimisoara.ro.
Cei care vor o consultatie, indiferent daca sunt din Timisoara sau din alta localitate din tara, trebuie sa aiba o trimitere de la medicul de familie, catre Clinica I Chirurgie Timisoara.
“Noi facem aceasta interventie in sistemul asigurarilor de sanatate de la spitalul public. Nu implica niciun cost. Doar actele necesare, dovada calitatii de asigurat, buletinul, cardul de sanatate, actele necesare pentru internare.Tocmai acesta este avantajul acestei metode, pentru ca acea sonda pe care noi o folosim este resterilizabila. Spre deosebire de fibra laser sau fibra de radiofrecventa, care costa intre 300 si 400 de euro pentru o operatie si acest cost nu este subventionat de Casa de Asigurari de Sanatate. Ori la metoda criostripping-ului, este o metoda care este adaptabila perfect sistemului nostru de sanatate.”, a spus Prof. Univ. dr. Sorin Olariu – şeful Clinicii I Chirurgie Timişoara, preşedintele Societăţii Române de Flebologie.
Cei care au varice trebuie sa stie ca boala evolueaza in timp
Cei care au varice si nu se opereaza sau nu apeleaza la una dintre metodele de cura a varicelor, trebuie sa stie ca, in timp, boala evolueaza si poate duce la infirmitate. Apare insuficienta venoasa cronica, cu edeme si leziuni tegumentare, care, in final, reduc activitatea pacientului. Nu mai poate sa stea in picioare mult, picioarele se umfla, prezinta discomfort si nu se vindeca, atata vreme cat nu se intervine si nu se intrerupe cauza care a produs acele leziuni venoase.