Vergeturile sunt striatii ale pielii, care apar sub o forma de cicatrizare ale pielii cu o nuanta diferita de culoarea pielii. Ele sunt cauzate de ruperea dermei, care in timp s-ar putea diminua, dar nu va disparea complet.
Vergeturile sunt adesea rezultatul unei intinderi rapide ale pielii, asociata cu o crestere rapida in greutate. Vergeturile pot fi, de asemenea, influentate de schimbarile hormonale asociate cu pubertate, sarcina, culturism, terapia de substitutie hormonala,etc.
Vergeturile formate in timpul sarcinii, apar de obicei, in ultimul trimestru, pe burta, dar pot sa apara si pe sani, coapse, solduri, spate si fese, sunt cunoscute ca vergeturi gravidarum.
Cuprins:
Vergeturile – semne si simptome
Vergeturile apar pentru prima data ca niste linii rosiatice sau violet, dar tind sa se estompeze treptat.Vergeturile apar in piele, stratul de mijloc elastic care ajuta pielea sa pastreaza forma.
Vergeturile pot aparea oriunde pe corp, dar sunt cel mai probabil apar in locuri unde cantitati mari de grasimi sunt stocate. Cele mai comune locuri sunt abdomenului (mai ales in apropierea ombilicului), sanii, bratele superioare, axile, spate, coapse (atat interioare si exterioare), solduri si fese.
Vergeturile nu prezinta nici un risc pentru sanatate si nu pun in pericol capacitatea organismului de functionare normala.
Vergeturile – cauze
Cauzele care provoaca aparitia vergeturilor sunt: varsta mica de nastere a mamei, indicele de masa corporala mare, crestere in greutate peste 15 kg si greutatea mai mare de nastere a nou-nascutilor au fost asociate in mod independent cu aparitia de vergeturi.
Adolescentii prezinta cel mai mare risc de a dezvolta vergeturi severe.
Schimbarile hormonale si genetica influenteaza capacitatea pielii de a rezista fortelor de intindere, la fel ca dieta si sportul.
Vergeturile – prevenire
Vergeturile legate de sarcina sunt prezente la 50%-90% din sarcini, in parte ca urmare a modificarilor hormonale normale de sarcina sau cauzate de intinderea de fibre ale pielii.
O analiza sistematica nu a gasit dovezi care sa demonstreze ca cremele si uleiurile care au fost studiate pentru prevenirea sau reducerea vergeturilor in timpul sarcinii sunt eficiente.
Vergeturile – tratament
Diverse tratamente sunt disponibile pentru a imbunatati aspectul vergeturilor existente, inclusiv tratamente cu laser , dermabraziune si retinoizi pe baza de prescriptie medicala.
Metodele terapeutice folosite pentru a indeparta vergeturile sunt:
- aplicarea retinoizilor topici
- terapia cu laser
- peeling-ul chimic.
Tretinoinul topic (pe baza de prescriptie medicala), este clasificata de catre FDA ca un cunoscut teratogen care cauzeaza malformatii la fetusii) la animale, fara studii umane adecvate privind siguranta in timpul sarcinii. Unii producatori pretind ca crema da cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, exista putine studii care sa sustina aceste afirmatii.
Un studiu in revista Chirurgie Dermatologica a aratat ca radiofrecventa combinata cu 585-nm colorant impulsuri (tratament cu laser) a dat imbunatatire subiectiva “bun si foarte bun” in cazul vergeturilor in 33 din 37 de pacienti, cu toate ca studii suplimentare ar fi necesare pentru a urmari aceste rezultate. In plus, utilizarea unui laser cu colorant pulsat s-a dovedit ca creste pigmentarea la persoanele cu pielea de culoare mai inchisa cu tratamente repetate.
O procedura chirurgicala pentru indepartarea marcilor mai mici elastice abdominale este burta Tuck , care indeparteaza pielea de mai jos de buric in care vergeturile apar frecvent.
O alta metoda de indepartarea a vergeturilor este peelingul chimic care inlatura straturile superficiale ale pielii, ramand celulele profunde care confera pielii un aspect mai frumos. Un alt aspect este acela ca peelingul chimic stimuleaza sinteza colagenului, imbunatatiind textura pielii. In functie de profunzimea straturilor de piele indepartate, peelingurile sunt moderate, superficiale sau profunde. Peelingul profund pate fi facut doar de catre dermatolog sau de chirurgul plastician.