Proces verbal
Încheiat astăzi, 07.04.2010, cu ocazia întâlnirii dintre reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la sediul C.N.A.S.
La întâlnire participă:
Din partea F.N.P.M.F:
Dr. Doina Mihăilă – Preşedinte F.N.P.M.F.
Dr. Grom Adrian – membru
Dr. Rodica Tănăsescu – membru, Preşedinte S.N.M.F.
Dr. Dorin Gabor – Vicepreşedinte F.N.P.M.F. şi S.N.M.F.
Dr. Paul Şerban – membru
Din partea C.N.A.S.:
Nicolae Lucian Duţă – Preşedinte
Dr. Dorin Ionescu – Director General
Dr. Adina Geană – Director General Adjunct
Ec. Leana Stoea – Director General Adjunct
Dr. Marius Octavian Filip – Director General Adjunct – Medic Şef
Cons. Jur. Liliana Mihai – Director Direcţia JCAI
Ec. Victoria Eremia – Director Direcţia Contractare Decontare
Întălnirea de astăzi, are ca temă discutarea detaliilor tehnice referitoare la aplicarea Contractului – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010, pentru medicii de familie.
Reprezentantii FNPMF refuză bugetul estimat sau altă formă de plafon la prescriere, dar acceptă necesitatea folosirii judicioase a fondului pentru medicamente.
În urma discuţiilor, se convin următoarele:
Mecanismele de utilizare eficientă a fondurilor alocate prescrierii medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, vor intra în vigoare la data de 01.07.2010. C.N.A.S. şi F.N.P.M.F. vor definitiva mecanismul de implementare, până la data de 01.06.2010.
În acest sens, se modifică Normele metodologice de aplicare a Contractului – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010, astfel:
a) La Anexa 3 – Model CONTRACT DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară – art. 7 punct 38 se reformulează, astfel:
„38) să recomande asiguraţilor tratamentul adecvat, cu respectarea condiţiilor privind modalităţile de prescriere a medicamentelor, respectiv de utilizare eficientă a fondurilor alocate prescrierii medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, în tratamentul ambulatoriu”;
b) La Anexa 1, Capitolul IV – Dispoziţii finale – după punctul 6, se introduce un nou punct 7, cu următorul cuprins:
„7) Criteriile pentru respectarea modalităţilor de prescriere, respectiv de utilizare eficientă a fondurilor alocate pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, se stabiliesc în termen de 90 zile şi se aprobă prin Ordin comun Ministrul Sănătăţii/Preşedinte C.N.A.S.”.
La Anexa 1, Capitolul I – Pachetul minimal de servicii medicale – litera A. Servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală: se reformulează şi se înlocuieşte:
A. Servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală: Asistenţă medicală de urgenţă (anamneză, examen clinic şi tratament) se acordă în limita competenţei şi a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea medicul de familie. Asistenţa medicală de urgenţă, se referă la cazurile prevăzute la litera A, Capitolul I din Anexa 21, precum şi la cazurile prevăzute în lista de la literele B şi C din Capitolul I Anexa 21, pentru care medicul de familie a acordat primul ajutor şi a asigurat trimiterea pacientului către structurile de urgenţă specializate (de exemple: accident, traumatisme, pierderea cunoştinţei).
La Anexa 1, Capitolul I – Pachetul minimal de servicii medicale – litera E, se reformulează: Activităţi de suport. Eliberare de acte medicale: – certificat de deces, cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale”;
La Anexa 1, Capitolul III – Pachetul de servicii medicale de bază – se introduce o nouă literă J), cu următorul cuprins:
„j) Activităţi de suport – Eliberare de acte medicale: – certificat de concediu medical, bilete de trimitere, prescripţii medicale, certificat de deces, cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale, scutiri medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri;”
La Anexa 1, Capitolul III – Pachetul de servicii medicale de bază – litera F. Servicii medicale curative, prima teză va avea următorul cuprins: „Consultaţie în caz de boală pentru afecţiuni acute, intercurente sau cronice programabile care cuprinde:…”
La ANEXA 2 – MODALITĂŢILE DE PLATĂ în asistenţa medicală primară pentru furnizarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, în pachetul minimal de servicii medicale, precum şi în pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigură facultativ – la art. 1 alin.(2) punct a) 1. se reformulează, astfel: „1. numărul de puncte, acordat pe o persoană înscrisă în listă, în raport cu vârsta persoanei înscrise:
Grupa de vârstă |
0 – 3 ani |
4 – 59 ani |
60 ani şi peste |
Număr de puncte / persoană / an | 11,2 | 7,2 | 11,2 |
7. La ANEXA 2 – MODALITĂŢILE DE PLATĂ în asistenţa medicală primară pentru furnizarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, în pachetul minimal de servicii medicale, precum şi în pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigură facultativ – la art. 1 alin.(2) punct a) 5., teza a doua, se reformulează, astfel:
„5. În situaţia în care numărul persoanelor beneficiare ale pachetelor de servicii înscrise
pe lista proprie a medicului de familie este mai mare de 2.200, programul de 35 de ore
pe săptămână se poate prelungi corespunzător, sau se poate modifica, în sensul schimbării raportului prevăzut la alin. 3 litera b., cu asigurarea minimului de consultaţii la domiciliu necesare conform prevederilor din Nota 2 a lit. H Capitolul II – Anexa 1.”
8.La ANEXA 2 – MODALITĂŢILE DE PLATĂ în asistenţa medicală primară pentru furnizarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, în pachetul minimal de servicii medicale, precum şi în pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigură facultativ – la art. 1 alin.(3) punct a), se reformulează astfel:
„a) Numărul de puncte aferent serviciilor medicale acordate prin plata pe serviciu medical-consultaţie este:
– Consultatie la domiciliu -15 puncte
– Consultaţie la cabinet – 5,5 puncte
9. La ANEXA 2 – MODALITĂŢILE DE PLATĂ în asistenţa medicală primară pentru furnizarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, în pachetul minimal de servicii medicale, precum şi în pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigură facultativ – la art. 1 alin.(3) punct b), ultimul paragraf, se completează, astfel: „ – în medie, o consultaţie la domiciliu /zi”.
10. La ANEXA 2 – MODALITĂŢILE DE PLATĂ în asistenţa medicală primară pentru furnizarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, în pachetul minimal de servicii medicale, precum şi în pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigură facultativ – la art. 9 alin. (1) va avea următorul cuprins:
„(1) Valoarea minimă garantată a punctului “per capita” este unică pe ţară; pentru trim. II şi III ale anului 2010 valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata „per capita” este în valoare de 4,5 lei; pentru trim. IV 2010 valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata „per capita” va fi calculată în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie, va fi prevăzută în norme si nu va putea fi mai mica decat valoarea minim garantata din trim. II si III.”
11. La ANEXA 2 – MODALITĂŢILE DE PLATĂ în asistenţa medicală primară pentru furnizarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, în pachetul minimal de servicii medicale, precum şi în pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigură facultativ – la art. 9 alin. (3) va avea următorul cuprins:
„(3) Valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu este unică pe ţară; pentru trim. II şi III ale anului 2010 valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu este în valoare de 0,9 lei; pentru trim. IV 2010 valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu va fi calculată în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie, va fi prevăzută în norme si nu va putea fi mai mica decat valorea minim garantata din trim. II si III.”
12. La ANEXA 2 – MODALITĂŢILE DE PLATĂ în asistenţa medicală primară pentru furnizarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, în pachetul minimal de servicii medicale, precum şi în pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigură facultativ – art. 12 va avea următorul cuprins:
„art.12 Persoanele beneficiare ale pachetelor de servicii care doresc să îşi schimbe medicul de familie vor adresa o cerere medicului de familie la care doresc să se înscrie, precizând numele medicului de la care pleacă. Medicul de familie primitor are obligaţia să anunţe în scris (prin poştă), în maximum 30 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat asiguratul, precum şi casa de asigurări de sănătate. Medicul de familie de la care pleacă asiguratul are obligaţia să transmită o copie conform cu originalul după fişa medicală, prin poştă, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare. Cabinetul medical de la care pleacă asiguratul păstrează fişa medicală a acestuia, conform legii.”.
13. La ANEXA 3 – model – CONTRACT DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară – punct V. Obligaţiile părţilor, A. Obligaţiile casei de asigurări de sănătate – art. 6 litera h) se completează astfel:
„h) (…….) pentru plata punctelor „per capita” ,pe serviciu medical şi numărul de puncte aferente, prin afişare atât la sediul caselor de asigurări de sănătate….”.
14. La ANEXA 3 – model – CONTRACT DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară – punct V. Obligaţiile părţilor, A. Obligaţiile casei de asigurări de sănătate – art. 6 litera k) se completează astfel:
„k) (…….) condiţiile de a beneficia de aceste servicii, în condiţiile literei g) sumele reprezentând contravaloarea….”.
La ANEXA 3 – model – CONTRACT DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară – punct V. Obligaţiile părţilor, B. Obligaţiile furnizorului de servicii medicale – art.7 pct. 18, va avea următorul cuprins:
„18. a. să respecte programul de lucru şi să-l comunice caselor de asigurări de sănătate, în baza unui formular, al cărui model este prevăzut în norme, program asumat prin prezentul contract şi care se depune la casa de asigurări de sănătate la dosarul de contractare.
b. programul de lucru va avea avizul conform al direcţiei de sănătate publică, care se depune la casa de asigurări de sănătate în termen de maximum 30 de zile de la data semnării contractului.”
16. La ANEXA 3 – model – CONTRACT DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară – punct VI Modalităţi de plată – art.8 pct. 1.4, va avea următorul cuprins:
„1.4 Valoarea minimă garantată a punctului “per capita” este unică pe ţară; pentru trim. II şi III ale anului 2010 valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata „per capita” este în valoare de 4,5 lei; pentru trim. IV 2010 valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata „per capita” va fi calculată în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie, va fi prevăzută în norme si nu va putea fi mai mica decat valoarea minim garantata din trim. II si III.”
17. La ANEXA 3 – model – CONTRACT DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară – punct VI Modalităţi de plată – art.8 alin. 2.2, va avea următorul cuprins:
„2.2 Valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu este unică pe ţară; pentru trim. II şi III ale anului 2010 valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu este în valoare de 0,9 lei; pentru trim. IV 2010 valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu va fi calculată în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie, va fi prevăzută în norme si nu va putea fi mai mica decat valoarea minim garantata din trim. II si III.”
La ANEXA 3 – model – CONTRACT DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară – punct X. Încetarea, rezilierea şi suspendarea contractului – art.13 litera h) va avea următorul cuprins:
„h) la a patra constatare a nerespectării oricăreia dintre obligaţiile prevăzute la art. 7 pct. 6, 8, 12, 15, 16, 17, 18.a., 20, 22, 23, 24, 27, 32”.
19. La ANEXA 3 – model – CONTRACT DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară – punct X. Încetarea, rezilierea şi suspendarea contractului – art.15, va avea următorul cuprins:
„art.15 (1) Contractul de furnizare de servicii medicale se suspendă la data la care a intervenit una din următoarele situaţii:
a) în cazurile de forţă majoră confirmate de autorităţile publice competente, până la încetarea cazului de forţă majoră, dar nu mai mult de 6 luni, sau până la data ajungerii la termen a contractului;
b) la solicitarea furnizorului, pentru motive obiective pe bază de documente justificative prezentate casei de asigurări de sănătate;
c) de la data la care medicul titular al cabinetului medical individual este suspendat din calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România sau este suspendat din exerciţiul profesiei; pentru celelalte forme de organizare a cabinetelor medicale suspendarea se va aplica corespunzător numai medicului, aflat în contract, care se află în situaţia descrisă anterior;
(2) Pentru nerespectarea de către furnizorii de servicii medicale a termenelor de plată a contribuţiei la Fondul pentru asigurări sociale de sănătate se datorează majorări de întârziere în condiţiile legii.
(3) Decontarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform contractelor încheiate se suspendă dar nu mai mult de 1/3 din sumele lunare care urmează a fi decontate, de la data de înregistrare a documentului prin care se constată nesoluţionarea pe cale amiabilă a unor litigii între părţile contractante până la data la care contravaloarea acestor servicii medicale atinge valoarea concurentă sumei care a făcut obiectul litigiului.”
La ANEXA 4 – model CONVENŢIE DE ÎNLOCUIRE*) (anexă
la Contractul de furnizare de servicii medicale din asistenţa medicală primară nr. ……………………) între reprezentantul legal al cabinetului medical şi medicul înlocuitor – punctul II. Obiectul contractului va avea următorul cuprins:
„II. Obiectul contractului
(1) Preluarea activităţii medicale a medicului de familie …………………, cu contractul nr. …….., pentru o perioadă de absenţă de …………., de către medicul de familie ……………………………………………….
(2) Prezenta convenţie se depune la casa de asigurări de sănătate odată cu înregistrarea primei perioade de absenţă în cadrul derulării contractului şi se actualizează, după caz.”
La ANEXA 6 – CONVENŢIE DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară art.5 punctul 15 va avea următorul cuprins:
„15. a. să respecte programul de lucru şi să-l comunice caselor de asigurări de sănătate, în baza unui formular, al cărui model este prevăzut în norme, program asumat prin prezenta convenţie şi care se depune la casa de asigurări de sănătate la dosarul de contractare.
b. programul de lucru va avea avizul conform al direcţiei de sănătate publică, care se depune la casa de asigurări de sănătate în termen de maximum 30 de zile de la data semnării convenţiei.”
La ANEXA 6 – CONVENŢIE DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară art.5 punctul 36 va avea următorul cuprins: „36. să recomande asiguraţilor tratamentul adecvat, cu respectarea condiţiilor privind modalităţile de prescriere a medicamentelor, respectiv de utilizare eficientă a fondurilor alocate prescrierii medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, în tratamentul ambulatoriu”;
La ANEXA 6 – CONVENŢIE DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară art.11 litera g) va avea următorul cuprins: „g) la a patra constatare a nerespectării oricăreia dintre obligaţiile prevăzute la art. 5 pct. 5, 6, 10, 12, 13, 14, 15.a, 17, 19, 20, 21, 24, 30.”
La ANEXA 6 – CONVENŢIE DE FURNIZARE de servicii medicale în asistenţa medicală primară art.13 va avea următorul cuprins:
„Art. 13 (1) Convenţia se suspendă la data la care a intervenit una din următoarele situaţii:
a) în cazurile de forţă majoră confirmate de autorităţile publice competente, până la încetarea cazului de forţă majoră, dar nu mai mult de 6 luni, sau până la data ajungerii la termen a contractului;
b) la solicitarea furnizorului, pentru motive obiective pe bază de documente justificative prezentate casei de asigurări de sănătate;
c) de la data la care medicul titular al cabinetului medical individual este suspendat din calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România sau este suspendat din exerciţiul profesiei; pentru celelalte forme de organizare a cabinetelor medicale suspendarea se va aplica corespunzător numai medicului, aflat în contract, care se află în situaţia descrisă anterior;
(2) Pentru nerespectarea de către furnizorii de servicii medicale a termenelor de plată a contribuţiei la Fondul pentru asigurări sociale de sănătate se datorează majorări de întârziere în condiţiile legii.
(3) Decontarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform convenţiilor încheiate se suspendă dar nu mai mult de 1/3 din sumele lunare care urmează a fi decontate, de la data de înregistrare a documentului prin care se constată nesoluţionarea pe cale amiabilă a unor litigii între părţile contractante până la data la care contravaloarea acestor servicii medicale atinge valoarea concurentă sumei care a făcut obiectul litigiului.”
Din partea F.N.P.M.F:
Dr. Doina Mihăilă – Preşedinte F.N.P.M.F. –
Dr. Grom Adrian – membru –
Dr. Rodica Tănăsescu – membru, Preşedinte S.N.M.F. –
Dr. Dorin Gabor – Vicepreşedinte F.N.P.M.F. şi S.N.M.F. –
Dr. Paul Şerban – membru –
Din partea C.N.A.S.:
Nicolae Lucian Duţă – Preşedinte –
Dr. Dorin Ionescu – Director General –
Dr. Adina Geană – Director General Adjunct –
Ec. Leana Stoea – Director General Adjunct –
Dr. Marius Octavian Filip – Director General Adjunct – Medic Şef –
Cons. Jur. Liliana Mihai – Director Direcţia JCAI –
Ec. Victoria Eremia – Director Direcţia Contractare Decontare –
rezentantii medicilor de familie au pus in discutie urmatoarele cerinte:
· capacitate de negociere inclusa in Legea 95 pentru federatia patronala a medicilor de familie
1. CNAS isi declina responsabilitatea pentru initierea modificarilor legii 95, aceasta chestiune intrand in limita de competent a ministerului sanatatii
· cresterea finantarii in asistenta medicala primara
1. in conditiile actualului buget, casa a luat act de aceasta cerinta
· modificarea prevederilor contractului cadru aflate in divergente.
1. penalitati privind completarea necorespunzatoare a formularelor cu regim special – CNAS urmeaza sa puna in discutie aceste aspect ministerului sanatatii.
2. modificarea cotatiilor de calcul la calculul pentru categoriile pe grupe de varsta – CNAS agreeaza dupa cum urmeaza:
§ de la 8,5 la 10,2 la grupa de varsta 0-3 ani
§ de la 5,5 la 6,6 la grupa de varsta 4-59 ani
§ de la 8,5 la 10,2 la grupa de varsta peste 60 de ani
§ pensionatii de invaliditate se incadreaza ca si cotatie de calcul la fel ca grupa de varsta peste 60 de ani
3. suspendarea platii in conditiile existentei unui litigiu de natura financiara intre parti – CNAS sustine ca aceasta se refera la toate categoriile de furnizori, si nu numai la medicii de familie
4. aplicarea de penalitati de intarziere in egala masura la furnizori si la platitori (case de asigurari) – CNAS sustine ca aplicarea unor asemenea penalitati nu este de natura sa rezolve aspectele si nici nu este opozabila unei institutii publice care nu produce fonduri ci doar le gestioneaza.
5. bugetul orientativ – Medicii de familie refuza cu hotarare sa devina unici prescriptori si sa transcrie toate prescriptiile venite de la alti specialist si de la spitale. – reprezentatii CNAS propun reluarea discutiilor in perioada celor trei luni care urmeaza pana la aplicarea bugetului orientativ (prevazut a intra in vigoare de la 1 iulie). Medicii de familie refuza bugetul orientativ.
6. avizarea de catre DSP a programului de lucru – CNAS precizeaza ca acest aspect se refera la toti furnizorii asi nu este in limita de competent a CNAS, subliniind ca pentru evitarea blocajelor a fost precizat in norme termenul de 30 de zile de la data semnarii contractului apreciat ca fiind suficient pentru depunerea acestui aviz. Medicii de familie considera ca nu este suficienta aceasta prevedere, deoarece nu exista relatii contractuale intre medicii de familie si DSP.
7. medicii de familie reclama intarzierile la plata catre centrele de permanenta.
CNAS a luat act de cele discutate si va depune toate diligentele necesare in vederea solutionarii aspectelor mentionate .
Reprezentantii FNPMF si SNMF apreciaza disponibilitatea la dialog a CNAS si incercarea de a solutiona problemele care stau in limita de competenta a acestei institutii. In aceste conditii, reprezentantii medicilor de familie solicita afisarea pe pagina web a CNAS a proiectului de Norme Metodologice de aplicare a contractului-cadru 2010 cu modificarile agreate de parti.
· Lucian Duta,
· Adina Geana,
· Elena Stoia,
· Dorin Ionescu
· Doina Mihaila,
· Rodica Tanasescu,
· Mirela Profir,
· Simona Schnelbach,
· Dorin Gabor,
· Adrian Grom,
· Sandra Alexiu,
· Iuliana Negoita (reprezentant al casei de avocatura ZRP)
Sursa: Televiziunea Medicală