Suntem dependenti. De aer, de apa, de zambetul persoanei iubite, de mancare, de parfum, de filme, de muzica, de tutun, de cosmetice, de petreceri, de shopping etc. Doar ca unele dependente sunt mai “dependente” decat altele si ne dau viata noua si celor din jur peste cap. Plus sanatatea. Fiecare dintre noi are puncte slabe si multe punti subreze de trecut – asta este cert – insa cum ii putem ajuta pe cei dragi care se confrunta cu astfel de dependente, alcool de exemplu?
Placere. Durere. Doar un pas. Acel pas este puntea intre nondependenta si dependenta. Un pahar de alcool apare tot mai des mentionat in studiile medicale ca fiind de real folos pentru mentinerea sanatatii, indiferent de natia cercetatorilor. De aici pana la dependenta este un drum lung pentru majoritatea celor care obisnuiesc sa-si inmoaie papilele gustative in licoarea lui Bachus. Insa alcoolismul exista. Doar in Franta anual mor 45.000 de oameni din cauza abuzului de alcool.
Psihiatrul francez Jerome Palazzolo trateaza acest subiect in lucrarea “Ajutati-i pe cei dragi sa-si invinga dependenta de alcool” aparuta la House of Guides. Am selectat cateva sfaturi utile pentru cei ce au misiunea de a sprijini o persoana draga in lupta cu alcoolul.
Nu claca dupa prima batalie pierduta, dar nici nu te entuziasma dupa prima victorie
Pentru inceput, trebuie sa intelegem ca o persoana alcoolica si-a pierdut libertatea de a bea, nu mai poate bea de placere sau de pofta, are nevoie de alcool. Deci inarmeaza-te cu rabdare, informatii si toleranta pentru un razboi, nu doar pentru o lupta.
Cauzele alcoolismului tin de fragilitate biologica (vulnerabilitate fata de alcool – din 10 persoane doar 1 sau 2 devin alcoolice), fragilitate psihica (marcata printr-o personalitate adictiva) si fragilitate sociala (mediul in care traieste si cu nivelul de stres al persoanei – probleme in cuplu, somaj etc).
Alcoolismul este determinat de cantitatea de alcool ingerata zilnic, dar nu numai: mediul si personalitatea individului sau un rol la fel de important.
De asemenea, psihiatrul Jerome Palazzolo mai atrage atentia atentia asupra unui fapt: nu incercati sa va pacaliti cu apa chioara, cum se zice, crezand ca alcoolul indoit este mai putin nociv. Cantitatea de apa care se adauga nu are nici un efect asupra cantitatii totale de alcool ingerat. Astfel, un pahar de vin poate echivala cu un pahar de anason (care nu este mai putin alcoolizat, chiar in combinatie cu o cantitate mare de apa) sau cu o jumatate de bere.
Este foarte important sa retineti ca urmatoarele produse contin toate, aceeasi cantitate de alcool pentru consumul standard: berea (5% vol), sampania si vinul de masa (12%vol), aperitivul (20%vol), digestivul (40% vol). Asadar, 250 ml bere echivaleaza cu 100 ml de sampanie sau de vin sau 60 ml de aperitiv si cu 30 ml de digestiv.
Atentie, in cazul unui consum regulat, femeile sunt mai vulnerabile decat barbatii, organismul lor tolerand cantitati mult mai reduse.
Daca este vorba despre un consum ocazional, nu se poate stabili o limita precisa pana unde consumul de alcool este fara riscuri si de unde devine periculos. Totusi, am putea spune ca, in masura in care sunt depasite limitele recomandate, cresc si riscurile (de violenta, accidente de munca, accidente de circulatie, caderi, boli cardiovasculare sau tulburari psihice).
Cum sa fii cu adevarat de ajutor?
Nu putem sa ajutam pe cineva daca nu avem noi insine un psihic puternic si echilibrat. Nu este usor sa renuntam la unele obiceiuri bine inradacinate in viata noastra de zi cu zi. De aceea, trebuie sa cautam ajutor in afara familiei si grupului de prieteni, tocmai prin rupere tacerii si a izolarii incepem sa-l ajutam pe celalalt.
Nu de putine ori, apropiatii unei persoane dependente de alcool ii gasesc scuze sau ascund exisenta acestei dependente, chipurile pentru a o proteja. Dar, crezand ca in acest mod isi ajuta sotul/ruda/prietenul cei din jur nu fac decat sa-l incurajeze in acest comportament.
Vorbiti. Uneori, tacerea poate fi la fel de nociva ca insusi alcoolismul. Alegeti un moment potrivit pentru a discuta: evitati perioadele de betie sau cele in care bea foarte mult.
Nu ascundeti sticlele de bautura, nu incuiati pivnita. O astfel de atitudine determina un comportament infantil la persoana in cauza si impiedica inca din start construirea unei relatii de intrajutorare bazate pe increderea reciproca.
Nu il tentati – renuntati sa beti la masa
Incercati sa va convingeti sotul/ruda/prietenul sa urmeze o cura de dezalcoolizare intr-un centru special. Luati legatura cu medicul curant. Nu uitati ca atata timp cat o persoana alcoolica nu poate sau nu vrea sa accepte ca are o problema inseamna ca nu este pregatita sa mearga la o cura de dezintoxicare. Nici o cura nu va da rezultate daca persoana respectiva nu are o motivatie, daca nu face acest demers de buna voie.
Informati-va despre alcoolism
Intelegeti rolul vostru, al fiecaruia (este usor sa judecam cu asprime sau sa deplangem situatia unui apropiat devenit alcoholic. Dar intrebati-ma: oare atitudinea mea fata de el este potrivita?
Modificati-va propriul comportament. Indiferent ce simtiti trebuie sa stiti ca este imposibil sa-l impiedicati sa bea. Singura modalitate de a-i insufla vointa este sa-l lasati sa suporte singur consecintele betiilor sale, lasandu-l intreaga responsabilitate pentru ce face.
Cautati sprijin si pentru voi insiva, in afara cercului familial si sau de prieteni (eventual cu ajutorul unui psiholog).
Nu abandonati lupta
Cand anturajul unei persoane alcoolice incepe sa-si schimbe atitudinea (de exemplu, distantandu-se) persoana respectiva se va simti in nesiguranta si va putea prezenta diverse tulburari de comportament (iritabilitate, “santaj cu sinuciderea”, amenintarea ca va bea si mai mult), ceea ce le face apropiatilor si mai dificila viata de zi cu zi.
Totusi, nu va pierdeti speranta. Aceste crize pot fi o dovada ca o oarecare schimbare este pe cale sa se produca la persoana dependenta. Refacerea este de durata, cu toata asistenta necesara (psiholog, medic, grup de intrajutorare).