
Anual, mor, în medie, 1.900 de bebeluşi, adică unul la fiecare cinci ore
Ar mai fi nevoie de cel puţin şase asistente pentru a putea redeschide cel de-al doilea bloc de naşteri, a declarat directorul medical, Marius Craina.
“Nu putem asigura turele şi avem probleme că nu putem acorda libere, nu putem plăti ore suplimentare. Secţia de obstretică, secţia de ginecologie, ambulanţa de urgenţă, la niciuna nu putem să zicem că suntem în limite normale cu personalul.”
Unitatea sanitară nu are personal medical suficient nici pentru secţia de Anestezie Terapie Intensivă. Aici lucrează pe tură o singură asistentă în loc de opt care are grijă de 16 nou născuţi în stare gravă.
“Este foarte greu. Normativul nostru în terapie intensivă presupune ca o asistentă să aibă grijă de doi bebeluşi, iar la noi secţia este plină şi din cauza lipsei acute de persoanl lucrează o singură persoană, tură de 12 ore, care are grijă de 16 bebeluşi”, spune una dintre asistente.
Nenumărate cereri pentru deblocarea posturilor au fost înaintate Ministerului Sănătăţii până acum, însă fără răspuns.
“Noi din momentul în care au început să plece asistentele la privat sau în străinătate facem în permanenţă demersuri prin care explicăm necesitatea şi obligativitatea de a funcţiona cele două săli de naştere, inclusiv angajarea de personal ”, a mai spus Marius Craina.
Situația este cu atât mai gravă cu cât numărul nou-născuților prematur s-a dublat în ultimii ani la Maternitatea Bega din Timișoara. Anual, 100 de copii vin pe lume înainte de vreme.
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala