“Infecțiile determinate de VSR reprezintă principala cauză de spitalizare la copiii sub 1 an. De aceea trebuie luate măsuri din timp, pentru a nu se ajunge la îmbolnăviri”, au atenționat, joi 13 octombrie, medicii specialiști, reuniți la hotelul Timișoara, oferind și soluțiile, în cazul în care un copilaș se va infecta cu VSR.
Deși VSR provoacă în general simptome ușoare, asemănătoare gripei, bebelușii născuți prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace prezintă un risc crescut de a dezvolta infecții grave și trebuie tratați la terapie intensivă. Spitalizarea, inclusiv o cameră, este adesea necesară, iar oxigenul chiar poate fi necesară terapia.
În prezent nu există un vaccin pentru acest virus, dar sunt disponibile medicamente care pot fi utile în cazul copiiilor predispuși la infecții grave cu VSR. Mămica și familia bebelușului vulnerabil sunt sfătuiți să păstreze constant legătura cu medicul.
Virusul respirator sincițial infectează în mod obișnuit tractul respirator inferior, iar infecțiile pe care le provoacă sunt o cauză principală de spitalizare la copiii cu vârsta sub 1 an.
O categorie deosebit de vulnerabilă este sugarii prematuri (născuți <35 săptămâni de gestație) care au 6 luni sau mai puțin la începutul sezonului VSR.
Potrivit Asociației Române de Prematuritate, aproximativ 18.000 de copii se nasc prematur în țara noastră în fiecare an. Adică 1 persoană la fiecare 30 de minute.
Complicațiile infecției cu VSR pot apărea și la sugari sau copii mici (sub 24 de luni) care au anumite tipuri de boli pulmonare cronice (displazie bronhopulmonară) sau anumite defecte cardiace congenitale.
Riscul copilului dumneavoastră de a contracta virusul respirator sincițial poate fi redus cu câteva măsuri simple de prevenire: spălarea frecventă a mâinilor, spusele altora să facă același lucru și locurile aglomerate. alți copii mici, în special răceli și febră, oferă jucării, păstrează hainele și lenjeria de pat curate. și evitați fumatul în preajma copiilor.
Epidemiile de RSV pot apărea în orice moment al anului. Are loc de obicei în lunile reci de iarnă și durează în medie 5-6 luni. Sezonul VSR variază în funcție de regiune, dar în România durează din octombrie până în martie.
1 Comment
Pingback: Virus sincițial respirator (VSR) în rândul copiilor născuți prematur – semnal de alarma al medicilor timișoreni • VoxMedical | Viata si sanatate