Nu putea ține o cană cu apă în mână fără ca, din cauza bolii Parkinson, să nu-i verse conținutul! Medicii de la Liv Hospital Istanbul au operat-o pe femeie pe creier și au filmat intervenția chirurgicală, una de avangardă, în care comunicau cu pacienta: se poate vedea cum, progresiv, mâna și piciorul drept devin controlabile. Iată imagini cu bolnava de Parkinson cu câteva minute înainte de operație, pe timp ce comunica cu medicii, în timp ce era operată pe creier, și după intervenția chirurgicală, folosindu-și în mod normal membrele.
Patru ore a durat intervenția chirurgicală, care a dat o nouă șansă femeii, căreia boala Parkinson îi distrusese viața. Își dorea atât de mult să poată să-și plimbe nepoțelul, ca orice bunicuță de vârsta ei. Ați înțeles bine, vorbea cu medicii în timp ce era operată, imaginile sunt relevante, a putut să execute anumite comenzi, iar după reacția ei, medicii și-au putut da seama dacă intervin în zona potrivită de pe creier.
„Pe creier nu exista centri de durere, de aceea nu este necesar să anesteziem creierul. Este sufiecient să anesteziem doar partea de sus a capului. Ne era foarte greu să fim siguri de locul în care am intrat în timpul operației, de aceea trebuia să avem legătura cu pacientul”, a explicat medicul care a condus intervenția chirurgicală asupra bolnavei de Parkinson.
Boala Parkinson survine în urma distrugerii lente și progresive a celulelor din zona de control a activităților motorii, tulburările apar, cel mai adesea, la persoane între 50 și 70 de ani, cei afectați au gesturi sacadate și un tremor caracteristic. Circa 300 000 persoane sunt diagnosticate, în fiecare an, în întreaga lume, cu boala Parkinson.