Mai multe organizaţii profesionale ale medicilor din sistemul privat şi de stat, alături de reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România şi ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, s-au întâlnit la Timişoara, în cadrul primei ediţii a Zilei Demnităţii Medicale, pentru a dezbate problemele tensiunilor şi frustrărilor din sistemul sanitar romanesc, din perspectiva medicilor, dar şi a pacienţilor.
Astfel, din acest an, pe 3 noiembrie, medicii şi pacienţii au o zi dedicată raportului medical, în care se vor găsi soluţii la problemele ce ţin în special de comunicarea dintre cele două părţi, egalitate de şanse pentru pacienţi şi respect reciproc.
“Demnitatea este un simbol al umanităţii, iar această zi, a demnităţii medicale, reprezintă o formă de respect atât pentru medici cât şi pentru pacienţi. Această zi s-a născut dintr-o nevoie de comunicare, pe baza crizei de dialog dintre medici şi pacienţi, la care încercăm să găsim soluţii fiabile, pentru a le implementa atât în sistemul sanitar de stat cât şi în cel privat”, a declarat Lucian Florea, directorul Neuromed, iniţiatorul acestui proiect.
Ziua Demnităţii Medicale a fost marcată pentru a înlesni comunicarea între pacienţi şi medici
“Nu ascundem faptul că raportul dintre medici şi pacienţi a devenit tot mai tensionat în ultimii ani, pe premiza disfuncţionalităţilor sistemului sanitar. Cred că prin Ziua Demnităţii Medicale deschidem un raport de comunicare continuă şi de informare în timp real, a situaţiilor în care se afla actul medical în România”, a declarat dr. Gheorghe Borcean, vice-preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
Deschiderea primei zile dedicate Demnităţii Medicale, a fost marcată la Timişoara cu un flashmob, o serie de întâlniri şi discuţii pe parcursul zilei şi a fost încheiată cu o gală la Filarmonica Banatul din Timişoara unde Bigg Dimm A’Band din Cluj a susţinut un concert.