Cu ocazia conferinţei care s-a ţinut de Ziua Europeană a Medicului s-a propus înfiinţarea unei noi instituţii dedicate apărării drepturilor medicilor şi anume Avocatul Medicului.
În cadrul conferinţei au fost abordate teme referitoare la statutul medicului român, la sistemul sanitar şi finanţarea acestuia, la malpraxis, dar şi la modernizarea sistemului educaţional medical.
„Dacă sistemul sanitar din România are ceva bun, atunci sunt profesioniştii din sistem. Din punct de vedere al pregătirii profesionale ne putem compara cu medicii europeni. Din alte puncte de vedere, cum ar fi cele legate de condiţi ile de lucru, finanţare etc, nu putem spune că ne putem compara, România fiind la marginea Europei. Sănătatea ne interesează pe toţi şi de aceea suntem datori să luăm atitudine”, a declarat Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, în cadrul evenimentului organizat cu ocazia Zilei Europene a Medicului.
Statutul medicului din România, pare a fi unul controversat, după cum a susţinut prof. Univ. Dr. Florian Popă, membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor. Potrivit specialistului,
„statutul medicului înseamnă motivaţie în practicarea profesiei de cadru medical. În România cu siguranţă nu există această motivaţie, care ar trebui să cuprindă bază tehnologică, buget personal şi demnitatea publică pe care ar trebui să o aibă medicul. Statutul medicului e controversat pentru că toţi actorii din sistem, pacienţi, medici, guvernanţi, sunt nemulţumiţi. Statutul medicului poate să reprezinte o problemă din cauza situaţiei actuale a sistemului”.
În acest context, prof. Univ. Dr. Florian Popa consideră că Avocatul Medicului ar fi necesar în ţara noastră.
Conferinţa cu tema Ziua Europeană a Medicului a fost organizată de Sănătatea Media Group în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.
Sursa: Televiziunea Medicala