Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anual la nivel internaţional pe data de 10 martie – anul acesta sub sloganul „Protejează-ţi rinichii, salvează-ţi inima”, Societatea Română de Nefrologie, cu sprijinul sanofi-aventis, doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi în rândul populaţiei, precum şi de asocierea dintre această afecţiune şi bolile cardiovasculare şi diabet. Asocierea dintre boala cronică de rinichi (BCR), diabet şi bolile cardiovasculare reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică, reducând semnificativ speranţa de viaţă a populaţiei. Din cauza relaţiei complexe de cauzalitate dintre boala cronică de rinichi şi boala cardiovasculară, fiecare dintre ele poate reprezenta factor de risc, cauză sau complicaţie a celeilalte.
În contextul creşterii numărului de pacienţi cu diabet zaharat tip 2 şi cu obezitate la nivel mondial, diabetul reprezintă principala cauză a bolii cronice de rinichi. Conform estimărilor specialiştilor, diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi stadiu 5 (stadiu terminal).
„Boala cronică de rinichi este un concept epidemiologic similar cu boala cardiovasculară, care a fost elaborat cu scopul abordării preventive a patologiei renale, similar cu prevenţia din boala cardiovasculară. Importanţa bolii cronice de rinichi ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare este scoasă în evidenţă şi de motto-ul Zilei Mondiale a Rinichiului din 2011: “Protect your kidneys, Save your heart”. Prevalenţa BCR în populaţia generală atinge valori între 11-15% şi este în creştere. Amplificarea riscului cardiovascular de către boala cronică de rinichi, costurile mari ale tratamentului bolnavilor cu BCR terminală au dus la concluzia că în prezent boala cronică de rinichi este o problemă majoră de sănătate publică. Pentru a ajuta la prevenirea, diagnosticarea precoce şi tratamentul corect al acestei patologii, am publicat broşura „Boala cronică de rinichi – de la concept la practică”, care conţine rezumatul unui program de intervenţie precoce în BCR”, a declarat Conf. Dr. Adalbert Schiller, Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.
Principalii factori de risc comuni ai apariţiei şi asocierii dintre boala cronică de rinichi, diabet şi bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viaţă şi condiţiile socio-economice, vârsta, fondul genetic. Totodată, aceşti factori de risc nu influenţează doar debutul, ci şi progresia acestor afecţiuni, crescând semnificativ riscul de complicaţii grave.
sursa: Comunicat de Presă
Sursa: Televiziunea Medicala