Ediția a opta a Zilei Naționale a Transplantului în România va fi celebrată anul acesta pe data de 19 iunie 2012, printr-o conferință aniversară care va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.
Evenimentul este organizat anul acesta de Fundaţia pentru Transplant și Fundatia „Dan Setlacec” în cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanță, eficacitate și răspuns în domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, și se bucură de susținerea Asociației Romtransplant.
Proiectul S.P.E.R. în domeniul transplantului de organe a început la data de 1 Septembrie 2010 și este implementat de Fundația „Dan Setlacec” din București, împreună cu partenerii săi: Fundația pentru Transplant din București, UMF „Victor Babes” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța, Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” din București, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj și UMF Craiova. Obiectivul principal al Proiectului S.P.E.R. este crearea unui sistem de formare profesională specializată pentru creșterea nivelului de competență și îmbunătățirea adaptabilității personalului medical din domeniul transplantului, sistem bazat pe o abordare interdisciplinară și tehnici de instruire combinate: e-learning si formare față în față. Câteva sute de medici și asistenți medicali din unități sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor din regiunile: București-Ilfov, Vest, Sud Est, Nord Vest, Sud Vest, au parcurs deja o mare parte din cursurile incluse în proiect. Implicit, aceste demersuri vor contribui la lărgirea disponibilității serviciilor medicale de transplant pentru pacienți.
Festivitățile din cadrul Zilei Naționale a Transplantului în România reconfirmă importanța medicală și socială a actului transplantului. Aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naționale dedicate creșterii numărului de donatori de organe și țesuturi, dar și încurajării personalului medical în creșterea competențelor sale de transplant. De altfel, aceste motivații au stat la baza implicării Fundației pentru Transplant și a Fundației ”Dan Setlacec” în Proiectul S.P.E.R. în domeniul transplantului de organe.
Pentru a promovafaptul că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă, specialiştii din domeniul transplantului, reprezentanţii mass-media și personalități ale societății civile, alături de persoanele care au beneficiat de un transplant și familiile acestora, sărbătoresc împreună, în fiecare an, noua viaţă dobândită prin transplant.
Ediția 2012 a Zilei Naționale a Transplantului se va bucura de prezența a doi invitați de marcă:
Prof. Dr. Francis L. Delmonico, părintele transplantologiei internaționale – Profesor și Doctor în științe medicale al Clinicii de Chirurgie a Harvard Medical School din cadrul Massachusetts General Hospital, unde este și Director Emeritus al Clinicii de Transplant Renal, Președinte ales al Societății de Transplant și coordonator desemnat al Organizației Mondiale a Sănătății în domeniul donării și transplantului de organe, Director medical al New England Organ Bank.
Dr. Mirela Busic -Președintele Proiectului S.E.E.H.N. (South-Est European Health Network) pe probleme de transplant
Ziua Națională a Transplantului este un proiect care și-a însușit strălucire și temeinicie începând cu anul 2005 când, la inițiativa Fundației pentru Transplant și urmând modelul european, România a început să sărbătorească transplantulde organe, țesuturi și celule, în cursul lunii aprilie. Din motive excepționale (vizita Prof. Dr. Francis Delmonico), anul acesta, Ziua Națională a Transplantului se sărbătorește pe data de 19 iunie.
Ca rezultat al activității medicale de transplant, până în prezent în România s-au efectuat peste 2.500 de transplanturi renale (în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Oradea), peste 350 de transplanturi hepatice în Institutul Clinic Fundeni, peste 500 de transplanturi medulare, peste 50 de transplanturi cardiace, precum și câteva mii de transplanturi tisulare. Odată cu înființarea Agenției Naționale de Transplant, s-a înregistrat o creștere constantă, cu 25-30% anual, a numărului de proceduri de transplant de organe și țesuturi efectuate în România.
Reamintim că primele încercări de transplant de organe în România datează încă de la începutul secolului XX și se datorează doctorului Florescu care, lucrând în cadrul laboratorului de chirurgie experimentală al Facultății de Medicină din București, a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi.
Sursa: Televiziunea Medicala