Zona zoster (herpes zoster) este o boala virala caracterizata printr-o eruptie dureroasa pe piele cu vezicule intr-o zona limitata pe o parte a corpului (stanga sau dreapta), de multe ori intr-o banda .
In intreaga lume, rata de incidenta de herpes zoster in fiecare an variaza de 1.2 – 3.4 de cazuri la 1.000 de persoane sanatoase, crescand la 3.9 la 11.8 pe an la 1.000 de persoane, printre cei mai batrani de 65 de ani.
Cuprins:
Zona zoster – cauze
Infectia initiala cu virusul varicelo-zosterian (VZV) este cauza aparitiei bolii zona zoster. Odata ce un episod de varicela a fost vindecat, virusul nu este eliminat din organism si poate provoca zona zoster de multe ori la multi ani de la infectia initiala.
Virusul varicelo-zosterian ramane latent in organismele de celule nervoase fara a provoca nici un simptom. Virusul se poate raspandi de la una sau mai multi ganglioni de-a lungul nervilor unui segment afectat si provoaca o eruptie dureroasa. Desi eruptia se vindeca, de obicei, in decurs de doua pana la patru saptamani, unii sufera de dureri ale nervilor reziduali timp de cateva luni sau ani, o boala numita nevralgie postherpetica.
Orice persoana care a avut varicela (chiar si o forma usoara) poate face zona zoster. Oamenii cu sistem imunitar slabit sunt vulnerabili la reactivarea virusului ce provoaca zona zoster. Sunt multi factori ce deprima imunitatea: boli, rani, batranete. Unele medicamente incetinesc sistemul imunitar, spre exemplu medicamentele ce distrug celulele cancerigene (chimioterapia).
Cel mai eficient mod de a preveni zona zoster este vaccinul. Medicamentele antivirale este o alta metoda de a reduce severitatea si durata bolii zona zoster.
Simptome zona zoster
Primele simptome ale bolii zona zoster sunt durerile de cap, febra, si stare generala de rau. Aceste simptome sunt de obicei urmate de senzatii de durere de arsura, mancarime, hiperestezie (hipersensibilitate), sau parestezii (furnicaturi, intepaturi sau amorteala).
Durerea poate fi usoara pana la extrema.
Zona zoster la copii este de multe ori nedureroasa, dar persoanele in varsta au mai multe sanse de a obtine zona zoster pe masura ce imbatranesc, iar boala tinde sa fie mai severa.
In cele mai multe cazuri, dupa una sau doua zile, dupa faza initiala urmeaza aparitia eruptiei cutanate caracteristica. Durerea si eruptia apare cel mai frecvent pe trunchi, dar pot aparea pe fata, ochii sau alte parti ale corpului.
La prima eruptie care apare seamana cu eruptia de la urticarie ; cu toate acestea, spre deosebire de urticarie, zona zoster determina modificari ale pielii limitate la un dermatom , rezultand in mod normal intr-un model cu dungi sau sub forma de banda, care este limitata la o parte a corpului si nu traverseaza linia mediana.
Mai tarziu, eruptiile cutanate devin veziculoase , formand mici vezicule pline cu un exsudat seros, insotite de febra si stare de rau generala, continua.
Veziculele sunt dureroase si devin tulbure sau intunecate, acestea se umplu cu sange, si formeaza crusta in termen de sapte-zece zile; de obicei, crustele cad si pielea se vindeca, dar, uneori, dupa vezicule severe raman cicatrici si piele ramane decolorata.
Zona zoster poate avea simptome suplimentare, in functie de dermatomul implicat.
Zona zoster oftalmic
Zona zoster oftalmic implica orbita ochiului si apare la aproximativ 10% pana la 25% din cazuri. La cativa pacienti, simptomele pot include conjunctivita, keratita, uveita, si paralizii ale nervului care poate provoca uneori inflamatie cronica oculare, pierderea vederii, si durere.
Zona zoster oticus
Herpes zoster oticus , de asemenea, cunoscut sub numele de Ramsay Hunt sindrom de tip II, implica ureche . Acesta este considerat a rezulta din raspandirea virusului de la nervul facial la nervul vestibulocochlear . Simptomele includ pierderea auzului si vertij (ameteli rotatie).
Zona Zoster complicatii
- Algia postzosteriana – se poate prelungi pana la 1-2 ani dupa remisiunea eruptiei veziculoase;
- Meningita limfocitara;
- Mielite si poliradiculonevrite – in mod exceptional;
- Paralizii faciale sau ale palatului moale.
Zona Zoster tratament
Optiunile de tratament sunt:
GALERIE FOTO: