Povestea unui pacient din Statele Unite diagnosticat cu hepatita care nu s-a dat batut si a invins aceasta boala a fost prezentata de dr. Calin Cipaian, la Brasov, in cadrul editiei a VI-a a Conferintei Nationale APAH-RO.
“Este vorba de un pacient care a fost diagnosticat in 1999 cu hepatita virala C si infectie cu virus hepatitic B, plus D. Cazurile de infectie cu toate trei virusurile hepatitice sunt destul de rare, dar sunt posibile, pentru ca toate aceste virusuri au aceeasi cale de transmitere. Pacientul are o poveste lunga si complicata, dupa diagnosticul din 1999 a fost tratat cu Interferon si Ribavirina, a facut tratamentul timp de 48 de saptamani cu raspuns virusologic complet pentru hepatita C. Dupa care a inceput sa faca tratament pentru virusul hepatitei B, atunci se facea tratament pentru doi ani. Din pacate, in cursul tratamentului a dezvoltat rezistenta la acest tratament si, ulterior a trebuit sa isi achizitioneze Adefovir din fonduri proprii si in cursul terapiei a fost diagnosticat cu hepatocarcinom. Initial au fost pusi in evidenta doi noduli care au fost tratati, unul prin rezectie chirurgicala, din pacate cu una incompleta, celalalt a fost tratat prin ablatie cu radiofrecventa, o metoda de tratament neinvaziva. A facut recidiva pe locul interventiei chirurgicale si a fost tratat prin chemoembolizare care s-a facut in doua episoade cu succes, dar, in cursul urmaririi a dezvoltat un al treilea nodul de hepatocarcinom pentru care s-a dispus efectuarea unui transplant hepatic. Pacientul a fost transplantat in Statele Unite, cu succes, la cinci ani de la transplant are evolutie buna, duce o viata normala. Din punct de vedere al hepatitei B, este in tratament. Inainte de transplant, virusul hepatitei B si-a incetat temporar replicarea, ocazie cu care a scapat si de virusul hepatitei D. Acum are o recadere a bolii cu o varianta de virus rezistenta la Entecavir, face tratament. Aceasta este pe scurt povestea pacientului, o poveste de succes si care ofera sperante pacientilor nostri.”, a spus dr. Calin Cipaian, sef de lucrări la Universitatea Lucian Blaga, Sibiu, Facultatea de Medicina, Clinica Medicala II, din Sibiu.
Pacientii infectati cu virusuri hepatitice B ar trebui sa lupte intotdeauna pana la capat
Concluzia pentru pacientii infectati cu virusuri hepatitice B ar fi ca trebuie sa lupte intotdeauna pana la capat, dovada ca acest pacient a facut ceea ce trebuia. Sa asculte de medic si sa respecte indicatiile de terapie, sa nu dispere si sa nu abandoneze mai ales la cei cu virus hepatitic B, cand apare rezistenta, exista mai multe linii de tratament si se poate incerca terapia cu sanse bune de succes. Aceasta poate fi, uneori, indelungata, uneori chiar toata viata.
Familia este un suport foarte important pentru pacientii cu Hepatita
Familia, suportul familial este intotdeauna un lucru foarte important. Familia trebuie sa fie instruita, sa stie ce inseamna infectia cu virusul hepatitic B, care sunt riscurile la care se supun, sa stie ce sa faca daca pacientul respectiv are un accident si se taie si stropeste cu sange, cum se dezinfecteaza obiectele contaminate, cum se pazesc, faptul ca nu se imprumuta obiectele de igiena personala ale acestui pacient. Lucrurile acestea sunt informatii care se pot obtine de la medic, chiar si de la medicul de familie. Informare si suport sunt doua lucruri foarte importante.
Important pentru pacientul diagnosticat cu hepatita este sa nu abandoneze lupta, sa se informeze atat despre boala cat si despre masurile de igiena pe care trebuie sa le respecte cu strictete.
autor: Liana Gorun