Specialistii in sanatatea publica incearca sa elimine un gol existent in cultura generala a multora dintre romani, referitor la un subiect pe care destui il evita, iar consecintele le simt pe propria piele: bolile cu transmitere sexuala.
De ce vorbim despre bolile cu transmitere sexuala
”Cu totii contactam diferite boli infectioase intr-un moment sau altul al vietii noastre. Infectiile cu transmitere sexuala sunt si ele astfel de boli. Gravitatea evolutiei lor depinde de cat de repede le depistati si cat de devreme incepeti sa le tratati”, spun cei de la Directia de Sanatate Publica Bihor.
Bolile venerice sunt totuna cu bolile cu transmitere sexuala?
Amandoua inseamna infectii ce se transmit prin contact sexual. Termenul de “boli venerice” era folosit foarte des in trecut (dupa Venus, zeita iubirii). Astazi insa se prefera insa termenul de infectii cu transmitere sexuala – ITS, precizeaza specialistii.
Bolile cu transmitere sexuala pot avea urmari grave si permanente asupra sanatatii, daca sunt lasate netratate. Ce semne ar trebuie sa te puna pe ganduri, indicand ca ar fi vorba despre bolile cu transmitere sexuala? Secretii (scurgeri) neobisnuite din vagin sau din uretra (din penis), secretia isi schimba culoarea, mirosul (devine chiar neplacut), consistenta, provoaca iritatii / mancarime sau e mai abundenta, eruptii cutanate langa vagin, penis sau anus, mancarime sau iritatie langa vagin, penis sau anus, dureri sau arsuri la urinare, urinare mai frecventa decat de obicei, durere la contactul sexual. Atentie, puteti avea una din bolile cu transmitere sexuala, fara a prezenta aceste simptome, spun specialistii DSP Bihor, aratand ca noua din zece femei cu gonoree nu au semne de infectie.
Marea intrebare este… ce se intampla in cabinetul medical?
Ei bine, notati ca orice informatie data personalului medical este confidentiala. Medicul si asistenta medicala pot sa depisteze daca, intr-adevar, aveti una din bolile cu transmitere sexuala, sa va trateze si, in cele mai multe cazuri, sa elimine problema complet, sa va raspunda la toate intrebarile dumneavoastra. Personalul medical va va pune intrebari legate de simptome, starea generala de sanatate, relatiile sexuale, si va vor examina zona genitala. Puteti fi rugat/a sa va faceti un set de analize, care pot include: examen de urina, analiza sangelui, examen al secretiei.
Sa-i spuneti partenerului ca ai una din bolile cu transmitere sexuala nu e ușor, insa trebuie s-o faceti: Va puteti simti jenat/a, speriat/a, suparat/a, ranit/a sau chiar vinovat/a. Nu exista un mod bun sau rau de a-i comunica partenerului acest lucru. Daca intre dvs. exista o buna comunicare, atunci o puteti face! E important sa tineti minte ca ITS pot fi tratate cu succes doar daca sunt depistate la timp!”. Se recomanda sa vorbiti nu numai cu partenerul de cuplu, ci – daca este cazul – cu persoanele cu care ati avut contacte sexuale in perioada precedenta (pana sa va dati seama ca aveti una din bolile cu transmitere sexuala), caci si ei pot fi infectati.
Afla aici mai multe despre bolile cu transmitere sexuala – candidoza genitala, trichomoniaza, chlamydiaza, gonoreea si infectia cu HIV/SIDA.