În perioada 4-5 iulie 2013, Iașiul va deveni gazda celei de-a treia ediții a conferinței „Abordarea integrată a bolii Parkinson în echipa medic-pacient-farmacist”. La eveniment sunt invitați pacienți din toată țara, familiile acestora și componenții echipei medicale care tratează și monitorizează cazurile de boala Parkinson (neurologi, neurochirurgi, medici de familie, kinetoterapeuți, specialiști în recuperare medicală, nutriționiști, geriatri, psihologi, psihoterapeuți, farmaciști, asistenți medicali și de farmacie). Conferința este creditată EMC și EFC (10 credite EFC, 5 puncte EMC pentru medici, 6 puncte EMC pentru asistenti medicali). Manifestarea este organizată sub egida Societății de Neurologie de Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson, Houston NPA și UMF Iași, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, Spitalul Clinic CF Iași și Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași.
Prezentările vor fi susținute de lideri de opinie din specialitățile menționate, precum și pacienți care vor împărtăși din experiența lor în lupta cu boala Parkinson. Printre lectori se află: Prof. dr. Cristian Dinu Popescu, Conf. dr. Aurora Constantinescu, Conf. dr. Gabriel Prada, Prof. dr. Luiza Spiru, Conf. dr. Gabriela Raveica, Șef lucrări dr. Raluca Maria Popescu, Șef lucrări dr. Diana Hodorog, Asist. univ. dr. Bogdan Ignat, dr. Magdalena Ibănescu, dr. Doru Baltag, dr. Izabela Frunză, dr. Dan Fărcaș, dr. Karmenina Reaboiu, ktp. Elena Nechifor, Luminița Măriuță, Irina Păvăluc, Mihai Vleju, Ionuț Tudorancea. Coordonatorul științific al evenimentului este prof. dr. Cristian Dinu Popescu, șeful secției de Neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Iași.
Printre temele care vor fi prezentate în cadrul evenimentului se află: Principii de recuperare neurologică a pacientului cu boala Parkinson, Diagnosticul bolii Parkinson, Scorul simptomelor în boala Parkinson, Stimularea cerebrală profundă, Monitorizarea corectă a pacientului cu boala Parkinson în cabinetul medicului de familie, Efecte adverse ale medicamentelor antiparkinsoniene, Kinetoterapia în boala Parkinson, Disfuncția cardiovasculară în boala Parkinson: modele experimentale, Nutriția în boala Parkinson, Depresia și anxietatea în boala Parkinson, Reeducarea limbajului și a funcțiilor cognitive, Terapia ocupațională-soluții pentru păstrarea vieții independente în lupta cu boala Parkinson, Trăind cu boala Parkinson. Perspectiva pacientului, Sfaturi de zi cu zi în boala Parkinson, Longevitatea activă în boala Parkinson, Beneficiile terapiei de stimulare dopaminergică continuă în stadiul avansat al bolii Parkinson, Managementul durerii la pacientul cu boala Parkinson, Tulburările de somn în boala Parkinson, Tulburările urologice în boala Parkinson.
Taxele de participare la eveniment variază astfel: 30 lei pentru membrii Asociației de luptă împotriva bolii Parkinson, 50 lei pentru pacienți non-membri ai asociației, însoțitori, asistenți medicali și de farmacie, 100 lei pentru medici și farmaciști.
Pentru pacienți și însoțitori, taxa cuprinde accesul la lucrări, pauzele de cafea, cina festivă, un volum din cartea „Sfaturi de zi cu zi în boala Parkinson” (Dan Răican, dr. Dan Fărcaș). Detalii și înscriere: costina.turlea@houston.ro, evenimente@houston.ro, 0735.181.618.
Pentru medici, farmaciști, asistenții medicali și de farmacie, taxa cuprinde: accesul la lucrări, diploma și creditele EMC/EFC, pauzele de cafea, cina festivă, un volum din cartea „Sfaturi de zi cu zi în boala Parkinson” (Dan Răican, dr. Dan Fărcaș). Detalii și înscriere: andrei.constantinescu@houston.ro, 0756. 030. 372, www.houston.ro.
Evenimentul va fi găzduit de amfiteatrul Institutului de Medicină Legală din Iași, iar programul este structurat astfel: joi, pe 4 iulie, între orele 13.30-19.00 și vineri, 5 iulie, între orele 9.30-13.00.