Surdocecitatea este o combinație de deficiențe de văz și de auz.
Ea reprezintă o deficiență gravă, multisenzorială, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe.
Surdocecitatea generează dificultăţi majore în sfera comunicării, a accesului la informaţie, în orientare şi mobilitate.
Programul de Interventie Timpurie se adreseaza nou-nascutilor si copiilor mici cu deficiente senzoriale din Bucuresti, Oradea, Timisoara si Iasi.
In parteneriat cu maternitati, scoli speciale, directii generale pentru protectia drepturilor copilului si inspectorate scolare, programul are scopul de a asigura nou-nascutilor si copiilor mici cu deficiente de vaz si/sau de auz sansa de a beneficia de diagnostic, reabilitare si interventie timpurie, cu sprijinul unei echipe multidisciplinare formate din doctori, psihopedagogi, psihologi, precum si parinti.
Programul isi propune oferirea de sprijin specializat copiilor cu deficiente senzoriale multiple/surdocecitate intre 0 si 3 ani, precum si familiilor acestora, cu ajutorul unor echipe multidisciplinare. Cu cat se intervine mai timpuriu, cu atat sansele copiilor de a se dezvolta armonios cresc.
OBIECTIVE:
Depistarea inca din primele zile de viata a copiilor care prezinta risc de a avea o deficienta senzoriala: de auz, de vaz sau amandoua;
Evaluarea potentialului copiilor, cu scopul elaborarii unor programe de interventie personalizate;
Derularea de activitati de reabilitare cu copiii: stimulare polisenzoriala, antrenament vizual functional, educatie perceptiv-auditiva, logopedie si kinetoterapie;
Implicarea familiei ca partener in activitatile desfasurate cu copilul.
SI(R) a facilitat dezvoltarea unui Curriculum pentru Interventia Timpurie la Copilului cu Deficiente Senzoriale, document ce a fost aprobat de Ministerul Educatiei Nationale prin Ordinul nr. 3.071 din 18 ianuarie 2013 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 146 din 19 martie 2013.
De la inceputul programului in 2007 si pana la sfarsitul lui decembrie 2014, 74.798 de nou-nascuti au fost testati auditiv la nastere, 12.843 au beneficiat de testare vizuala, 155 fiind depistati cu probleme senzoriale ce au dus la includerea lor in programul de interventie timpurie.
Date de contact:
Sense Internaţional (România)
Bd. Timişoara, nr. 27, Bl. D, sc. B, ap. 23
Sector 6, 061307, Bucureşti
Tel/Fax: 0040 21 413 90 40
Tel: 0311 075 236